Președintele Nicolae Timofti, pus la zid pentru scenariul său „tragico-comic”

Nicolae Timofti. Foto: ziarulnational.md

Nicolae Timofti. Foto: ziarulnational.md

Încercarea nereuşită de a învesti un nou Guvern trebuie să fie pusă pe umerii șefului statului, Nicolae Timofti. De această părere este jurnalistul Valeriu Reniţă, potrivit căruia Timofti a greşit atunci când a desemnat candidatura lui Sturza, care nu a avut susținere suficientă în Parlament.

„Timofti este destul de matur politic ca să îşi dea seama ce se poate întâmpla. Sper că de data asta se va ţine de spiritul legii şi se va confirma redactării noi a Curţii Constituţionale, dacă nu, atunci riscăm să aprofundăm criza politică”, a spus Reniţă, citat de Publika.md.

Potrivit analistului politc Vitalie Gămurari, preşedintele ţării trebuie să ţină cont de opiniile deputaţilor la desemnarea viitoarei candidaturi la funcţia de premier. „Partidul care deţine cel mai mare număr de mandate trebuie să desemneze candidatura”, a precizat Gămurari.

Situaţia de luni din Parlament a fost pe cât se poate de previzibilă, consideră avocatul Vitali Catană. „În politică nu se intră prin uşa din spate. Nu era de aşteptat boicotul, ne aşteptam la o luptă în Parlament după care Sturza ar fi eşuat”, a declarat Catană, potrivit sursei citate.

La rândul său, analistul Victor Gurău a opinat că dacă Timofti va nominaliza o persoană fără suport politic, îşi va asuma toată responsabiliatea de acţiune cu rea voinţă în detrimentul suvernaităţii Republicii Moldova. Mai mult, ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament, „a fost un scenariu tragico-comic pus la cale de Nicolae Timofti şi Sturza ca să amuze societatea şi clasa politică din Moldova”, a declarat Gurău.

„Lipsa de cvorum demonstrează că lupta politică se aprofundează şi se extinde. Este o lipsă de resposabilitate faţă de cetăţeni. Neprezenţa demonstrează nu lipsa de neîncredere faţă de Ion Sturza, ci mai degrabă tunurile au fost îndreptate spre Timofti”, a declarat vicedirectorul Institutului de Cercetari Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, citat de Publika.md.

Amintim că luni, 4 ianuarie, ședința specială a Parlamentului nu a avut loc, din lipsă de cvorum. În total, la ședința de ieri s-au prezentat doar 47 de deputați, în loc de cel puțin 51 de parlamentari. Deputații urmau să decidă dacă susțin Guvernul Sturza 2.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.