Ortodocșii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Preot: Am prefăcut sărbătorile creştine în anarhie

Foto: Nicu Stamatin / ipn.md

Foto: Nicu Stamatin / ipn.md

Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe 7 ianuarie Naşterea Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul pe stil vechi. În ajun, dar şi în ziua când se aduce aminte de Naşterea Mântuitorului de către Fecioara Maria şi de aducerea primelor daruri de către magi şi închinarea lor, în biserici se oficiază o rânduială de slujbe mai deosebite.

Enoriaşii sunt îndemnaţi să asiste la slujbe, pentru că această sărbătoare este un prilej de apropiere faţă de Dumnezeu, a declarat preotul Teodor Borta de la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului”, citat de IPN.

Naşterea Domnului este una din cele mai mari sărbători din întreg anul, numită şi Sărbătoare Împărătească. Preotul a menţionat că primii care au văzut pruncul nou-născut au fost magii. „Magii i-au adus aur ca unui împărat, smirnă ca unui prooroc şi tămâie ca unui arhiereu. Nu fără primejdii au mers magii până la ieslea din Betleem unde s-a născut Hristos ca să se închine lui. Aceasta ne demonstrează că ei au avut mare credinţă”, a spus preotul.

În unele biserici liturghia se face noaptea, ca de Paşti, iar în altele dimineaţa. Potrivit preotului, sărbătoarea Naşterii Domnului trebuie întâmpinată la biserică.

„Petrecem sărbătorile numai pentru a mânca, a bea şi a ne veseli. Am prefăcut sărbătorile creştine în anarhie. Aceasta nu ne salvează. Ne salvează atunci când Îl primim pe Hristos. În primul rând, să-L întâlnim la biserică şi după aceasta ne îndulcim din masa de sărbătoare”, a menţionat preotul Teodor Borta.

După slujba dedicată Naşterii Domnului, în biserici se cântă colinde de sărbătoare, după care cete de colindători merg din casă în casă pentru a vesti Crăciunul „Ne cântă copiii, la şcoală se fac scenete despre Naşterea Domnului, cine nu ştie despre sărbătoarea Crăciunului?”, a mai spus preotul, potrivit IPN.

Creştinii care au ţinut postul Crăciunului se pot mărturisi şi împărtăşi în ziua Naşterii Domnului. „În ziua de Crăciun, creştinii trebuie să vină la biserică şi să se pregătească de mărturisire şi împărtăşanie. Pocăinţa înseamnă recunoaşterea păcatului în faţa lui Dumnezeu şi în faţa duhovnicului, care este martor la judecata de apoi”, a  mai spus preotul.

A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu, iar pe 9 ianuarie se pomeneşte Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.