Săptămâna trecută s-au înregistrat temperaturi care se produc o dată la 30 de ani în R. Moldova

Foto: bani.md

Foto: bani.md

Meteorologii au înregistrat săptămâna trecută temperaturi care se observă în perioada de iarnă în R. Moldova o dată la 30 de ani. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic.

Temperatura medie săptămânală a aerului a constituit -5..-6,6 grade Celsius, fiind mai scăzută faţă de valorile normei cu 3-4,5 garde Celsius. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +16 grade Celsius (Codrii, Bălţata, pe 28 decembrie), ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 30 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -20 de grade Сelsius (Camenca, 3 ianuarie). Asemenea regim de temperatură minimală în această perioadă se semnalează în medie o dată în 5 ani.

Săptămâna trecută, precipitaţii au căzut doar pe 30% din teritoriul ţării, suma lor nu a depăşit 1-2 mm (10-20% din norma săptămânală). Adâncimea de îngheţ a solului spre sfârşitul săptămânii în fond a constituit 13-18 cm în jumătatea de sud, în cea de nord a ţării – 20-22 cm. Culturile de toamnă au vegetat slab doar la începutul săptămânii, în restul zilelor ele s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Plantaţiile multianuale în decursul săptămânii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut până la -5..-9 grade Celsius, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice, -15 grade Celsius.

Pentru săptămâna care vine, meteorologii prognozează temperaturi de la -3 până la +2 grade pe timp de zi, şi între -5 şi 0 grade Celsius pe timp de noapte. Precipitaţii sub formă de lapoviţă, la nord şi centru, iar la sud sub formă de ploaie, se aşteaptă doar la începutul săptămânii.

IPNCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.