Săptămâna trecută s-au înregistrat temperaturi care se produc o dată la 30 de ani în R. Moldova

Foto: bani.md

Foto: bani.md

Meteorologii au înregistrat săptămâna trecută temperaturi care se observă în perioada de iarnă în R. Moldova o dată la 30 de ani. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic.

Temperatura medie săptămânală a aerului a constituit -5..-6,6 grade Celsius, fiind mai scăzută faţă de valorile normei cu 3-4,5 garde Celsius. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +16 grade Celsius (Codrii, Bălţata, pe 28 decembrie), ceea ce în această perioadă se semnalează în medie o dată în 30 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -20 de grade Сelsius (Camenca, 3 ianuarie). Asemenea regim de temperatură minimală în această perioadă se semnalează în medie o dată în 5 ani.

Săptămâna trecută, precipitaţii au căzut doar pe 30% din teritoriul ţării, suma lor nu a depăşit 1-2 mm (10-20% din norma săptămânală). Adâncimea de îngheţ a solului spre sfârşitul săptămânii în fond a constituit 13-18 cm în jumătatea de sud, în cea de nord a ţării – 20-22 cm. Culturile de toamnă au vegetat slab doar la începutul săptămânii, în restul zilelor ele s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Plantaţiile multianuale în decursul săptămânii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut până la -5..-9 grade Celsius, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice, -15 grade Celsius.

Pentru săptămâna care vine, meteorologii prognozează temperaturi de la -3 până la +2 grade pe timp de zi, şi între -5 şi 0 grade Celsius pe timp de noapte. Precipitaţii sub formă de lapoviţă, la nord şi centru, iar la sud sub formă de ploaie, se aşteaptă doar la începutul săptămânii.

IPN

Reclame


Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.