Numărul de turişti moldoveni în România a scăzut cu 25-30%. „Este regretabil că România nu se promovează în Moldova!”

Poiana Brașov. Foto: welcome2romania.wordpress.com

Poiana Brașov. Foto: welcome2romania.wordpress.com

Numărul moldovenilor care, în timpul sărbătorilor de rit vechi, au ales să-și petreacă vacanța în stațiunile montane din România s-a redus cu circa 30% față de anul trecut, potrivit unui comunicat al Federației de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) și Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT).

Astfel, în perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, între 11 mii și 12 mii de turiști moldoveni au vizitat stațiunile montane din Romania.

„Estimăm prezența a circa 11-12.000 turiști moldoveni în stațiunile montane din România în intervalul 1 decembrie – 10 ianuarie 2015. Topul preferințelor turiștilor moldoveni situează stațiunile românești: Poiana Brașov, Predeal, Sinaia pe primele trei poziții, imediat după acestea însă urmează destinații ca Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D’Ampezzo (Italia), și se constată revenirea cererii către Bucovel (Ucraina), datorită prețurilor scăzute și ofertelor promovate în Republica Moldova”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit federațiilor, cauzele acestei scăderi consistente cu privire la vacanțele în România sunt legate de accentuarea crizei politice și economice din Moldova (care a redus cererea de vacanțe pentru moldoveni), de liberalizarea circulației turistice pentru cetățenii moldoveni (care pot călători în UE fără viză, ceea ce i-a determinat să aleagă și alte destinații europene, în afară de România), dar mai ales de absența promovării României ca destinație în R. Moldova.

Potrivit președintelui FAPT, Corina Martin, indiferent de efectele crizei cu care se confruntă bugetele de vacanță ale moldovenilor, România a scăzut consistent și îngrijorător în preferințele de vacanță ale turiștilor moldoveni, aceasta fiind o consecință directă a absenței promovării destinațiilor românești pe piața din R. Moldova. Aceasta precizează că, în ultimii 6 ani, ANAT și mai ales Federația de Promovare Turistică din România au dus o campanie continuă de promovare a destinațiilor românești către agențiile de turism și turiștii moldoveni, împreună cu Federația de Promovare a Turismului din Moldova.

„Din păcate, Autoritatea Națională de Turism nu a reușit să deruleze nici o campanie de promovare pe Moldova de mai mulți ani, iar prin simpla participare de 3-4 zile la Expoziția de Turism din Moldova nu ai cum să obții alte rezultate în afară de acela de a bifa prezența la un Târg. Considerăm ca inacceptabilă lipsa unei strategii și a rezultatelor în promovarea României ca destinație de vacanță pe piața vecină și prietenă, în comparație cu eforturile de promovare pe care continuă să le facă Bulgaria, Turcia și alte destinații concurente”, a declarat Corina Martin, președinte FAPT.

La rândul său, Alexandru Filipschi, președinte al Federației de Promovare a Turismului din Moldova, susține că de-a lungul ultimilor trei ani a tot solicitat autorităților publice care coordonează turismul din România să se implice în promovarea destinațiilor românești pe teritoriul R. Moldova, așa cum de ani buni o fac alte state.

„Absența promovării destinațiilor românești pe piața din R. Moldova, în contextul politic actual, a dus la scăderea drastică a numărului de turiști moldoveni (circa 30%) în zona montană românească, fapt observat cu ochiul liber în acest sezon. Asta chiar dacă unele surse media românești din varii motive au prezentat o pseudoprezență a turiștilor moldoveni, ruși și ucraineni. Problemele legate de trecerea frontierei de-a lungul ultimilor ani își spun de asemenea cuvântul, pentru că staționarea de câte șase ore în vamă a unui autocar cu turiști moldoveni (minim 15 de autocare zilnic în perioada 2-6 ianuarie a fiecărui an!) face ca dorința turiștilor de a ajunge în vacanță la munte în România să scadă sau, mai rău, să dispară. Continuăm parteneriatul cu Federația de Promovare din România (FAPT) și vom cere autorităților române simplificarea procedurilor de control de frontieră pentru turiștii moldoveni. Mai mult, vom continua să solicităm autorităților române să demareze, în sfârșit, o campanie de promovare pe Moldova, dar am înțeles că nu există buget în acest sens. Este regretabil că România nu se promovează în Moldova!”, a spus Alexandru Filipschi.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.