Analiști politici: Desemnarea lui Păduraru, bătaie de joc şi ofensă la adresa cetăţenilor

Captură de ecran: publika.md

Captură de ecran: publika.md

Desemnarea lui Ion Păduraru pentru funcţia de premier nu este decât un joc politic şi o ofensă la adresa cetăţenilor R. Moldova. La această concluzie au ajuns participanții la ediția de aseară a emisiunii „Fabrika” de la Publika TV. Potrivit analiștilor politici, prin decizia sa, șeful statului, Nicolae Timofti, a ignorat existența majorităţii parlamentare.

Potrivit invitaţilor emisiunii citate, desemnarea lui Ion Păduraru pentru funcţia de premier va destabiliza societatea, întrucât acesta nu va fi sprijinit în Parlament.

„În cazul lui Timofti şi Păduraru cred că nici măcar nu este cazul de discutat la modul serios. Când tu vii, preşedintele, şi scoţi în bătaie de joc ca un Jolly Jocker pe cineva, poţi să scoţi dama de treflă sau poţi să scoţi valetul de roşu. Asta e bătaie de joc în adresa instituţiei Parlamentului, dar şi în adresa societăţii”, a spus analistul politic, Vitali Catană, citat de Publika.md.

„Domnul preşedinte la moment nu înţelege ce a făcut în realitate cu ajutorul împrejurării sale. În contextul dat, pentru mine, ca cetăţean, este foarte regretabil că, în cazul dat, şeful statului practic a ignorant instituţia de bază a statului, Parlamentul Republicii Moldova”, a precizat politicianul Valentin Crîlov.

Potrivit participanților la emisiune, desemnarea lui Păduraru s-a făcut cu abateri de la normele constituţionale. Totodată, ei cred că actualul candidat nu întruneşte condiţiile de integritate.

„Nimeni nu a fost la consultări. Cu toate astea, ne-am pomenit cu un candidat. Candidatul care spunea nu cu mult timp în urmă că sunt obligatorii consultările. Domnul Timofti, pe de altă parte, spune că semnăturile nu s-au mai întrunit, bazându-se pe ce? Pe revocarea verbală? Aşa ceva nu există”, s-a întrebat analistul media Cristian Tabără.

Totodată, analiştii sunt convinşi că premierul desemnat nu are nicio şansă să fie învestit, eșecul acestuia asemănându-se cu cel al politicianului Ion Sturza, desemnat premier la sfârşitul anului trecut.

„Eu consider că preşedintele puţin s-a grăbit, putea să mai iniţieze consultări cu cei care formează coaliţia majoritară. Poate se întâmpla altfel şi PDM putea să propună alte candidaturi. Cert este că acest candidat din start spune că nu va avea şanse. Iar a beneficia de un suport total al tuturor fracţiunilor practic în actualul Legislativ este imposibil”, a conchis vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AŞM, Victor Juc.

Precizăm că termenul limită pentru formarea unui nou Guvern expiră în data de 29 ianuarie.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.