Dodon, înșelat! Usatâi a cerut de mireasă Platforma. Răspunsul a fost „DA!”

Igor Dodon și Renato Usatâi. Foto: infobiz.md

Igor Dodon și Renato Usatâi. Foto: infobiz.md

Socialiștii și partidul lui Usatâi au divorțat sâmbătă aproape oficial. Deși, de fapt, mariajul lor politic nici nu fusese înregistrat la Oficiul Stării Civile, după ce au stat ambii câteva nopți în corturile din fața Parlamentului nimeni nu mai punea la îndoială că relația celor două partide va continua, scrie Nica Fox.

Dar nu a fost să se întâmple, iar sâmbătă Usatâi s-a supărat definitiv din anumite motive pe Dodon și s-a dus cu tot alaiul la corturle din PMAN, unde Andrei Năstase și „proeuropenii” de la Platforma DA l-au întâmpinat cu aplauze.

Divergențele dintre Usatâi și Dodon s-au făcut vizibile încă la începutul anului trecut, dar pentru sâmbătă ambele formațiuni au anunțat un protest comun în fața parlamentului. Totuși nu toate detaliile au fost puse la puncte. Chiar în ajun, în cadrul unei emisiuni la RTR, cei doi politicieni au arătat că au viziuni diferite față de modul cum trebuie să deruleze lucrurile.

Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii că toate acțiunile de protest trebuie să fie organizate în cadrul legal, dând asigurări că socialiștii vor ști cum să mențină masele sub control. Mai mult, socialiștii sunt adepții obținerii scopurilor propuse pe cale legală, precum prin adresările la Curtea Constituțională. „Nu avem nevoie de maidan”, a accentuat Dodon.

Pe de altă parte Usatâi a declarat clar că nici nu intenționează să se adreseze instanțelor judiciare sau instituțiilor de stat. „Trebuie să răsculăm țara”, a chemat Usatîi, care acum câteva zile vorbea și de „uciganie moldovenească” în timpul protestelor.

Astfel încât protestul comun al lui Usatîi și Dodon nu a mers. Au venit de pe trasee diferite, s-au adunat în fața Parlamentului, dar în scurt timp Usatîi i-a părăsit pe socialiști și s-a dus la mitingul Platformei DA. După aceasta și socialiștii au renunțat la protest și au plecat acasă.

Nu există informații sigure de ce s-a întâmplat așa, dar se pare că scenariul este pus la cale mai demult. Fostul principal inamic al lui Vlad Filat – Usatâi se îmbrățișează acum cu proiectul lui Filat și Țopa – Platforma DA. Cert este că în ultimul timp atât Usatîi, cât și Platforma se declară mai direct sau mai ascuns drept adepți ai acțiunilor violente și preluarea forțată a puterii în stat.

Sâmbătă, unul dintre liderii Platformei DA, Alex Cozer, i-a chemat pe protestatarii din PMAN să se unească cu Dodon și Usatîi. La scurt timp, în presă au apărut imagini și video de la o întrevedere a lui Usatîi, înconjurat de un grup de bărbați binefăcuți cu mai mulți adepți activi ai Platformei, foști combatanți. Autorii imaginilor spun că cele două grupuri pun la cale o lovitură de stat. La scurt timp după apariția acestor dovezi, Usatâi intră în PMAN fiind întâmpinat cu aplauze de Platforma DA.

Nu știm ce se pune la cale, dar e ușor de intuit. Se pare că Dodon nu vrea să facă parte din acest scenariu și s-a retras. Pe baricade mai rămân Platforma DA și Usatîi. Ambele părți sunt gata să verse sânge. Așteaptă doar comanda. Și pentru că e și Usatîi acolo, este clar că aceasta nu va veni de la Bruxelles. Cetățeni, păzea!

Politics.mdCategorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.