De ce prorușii lui Usatîi au trecut victorioși prin PMAN, fiind salutați de fruntașii DA

Renato Usatîi și Andrei Năstase. Colaj: gandrabur.net

Renato Usatîi și Andrei Năstase. Colaj: gandrabur.net

Renato Usatîi și Platforma DA lucrează în unison, iar asta cel puțin de sâmbătă, 16 ianuarie. Drumurile PSRM și a Partidul Nostru al lui Usatîi, până nu demult partide partenere, s-au despărțit, Usatîi fiind îmbrățișat de Năstase. O astfel de opinie are este analistul politic Andrei Andreivski într-un comentariu publicat de Ava.md.

Andrievski menționează că Platforma DA a fost o încercare artificială din partea politicului de a crea o organizație a societății civile, dar istoria unor încercări similare arată că niciodată acest lucru nu reușește, deoarece societatea civilă trebuie construită de jos, de la oameni și nu de partidele politice.

Analistul politic se referă la cele trei proteste care s-au desfășurat sâmbătă, 16 ianuarie, separat, chiar dacă organizatorii acestora declarau aceleași scopuri și interese. În special, expertul se referă la comportamentul lui Igor Dodon, care a decis să se separe de Renato Usatîi, deși în toamna anului trecut au organizat proteste împreună. Andrievski este de părerea că Dodon a refuzat să facă protestul împreună cu Usatîi pentru că așa își pierde din imagine.

„După protestele din toamnă, Dodon în sfârșit a înțeles că nu se poate compara cu Usatîi cel care cântă, dansează și le promite oamenilor orice. Dodon cu poveștile lui despre economie, statalitate și limbă joacă doar vioara a doua, iar acest lucru nu poate să nu se răsfrângă asupra electoratului său”, consideră politologul, citat de Politics.md.

Iată de ce prietenii nedespărțiți Dodon și Usatîi și-au organizat mitingurile în același loc, dar la ore diferite. În momentul în care pe scenă a urcat Usatîi, Dodon i-a oferit microfonul, dar și-a retras oamenii din fața Parlamentului. Autorul susține că l-a văzut personal pe deputatul socialist Bogdan Țârdea cum a părăsit mitingul și a urcat în mașina sa mare imediat ce a început manifestația lui Usatîi.

Dacă despre „prietenia” politică dintre Dodon și Usatîi totul este clar, atunci prietenia dintre Platforma DA și Usatîi trezește multe semne de întrebare, în opinia autorului. Potrivit acestuia, apropierea este atât de neașteptată, încât unii nici nu cred că acest lucru este posibil. El însă face trimitere la fapte.

În primul rând, menționează Andrei Andrievski, în ultimele zile din multimplele declarații și interviuri pe care le-au făcut liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și Renato Usatîi nu putea să nu fie observată o sincronizare a opiniilor lor. În plus, ambii încercau să le sugereze adepților săi că ar fi cazul să accepte noii parteneri. Mai mult, ambii au aruncat în spațiul public opinii despre posibilitatea unor acțiuni forțate și violențe la care ar putea să recurgă protestatarii, iar acest lucru nu va fi considerat încălcare a legii întrucât actuala putere nu are legitimitate.

Dacă erau doar vorbe, se putea considera că Usatîi și Năstase au aceeași mentalitate și aceleași viziuni, dar înseși acțiunile celor doi au demonstrat că se coace un fel de uniune politică. În acest sens, autorul face referire la faptul că Platforma DA a refuzat categoric să le permită socialiștilor să meargă prin Piața Marii Adunări Naționale pentru a ajunge în fața Parlamentului, astfel că aceștia au trebuit să meargă umiliți prin spatele Casei Guvernului. În schimb, peste jumătate de oră Renato Usatîi a trecut victorios prin PMAN, fiind salutat de liderii Platformei, aflați pe scenă.

„Cum este posibil așa ceva? Cum oameni care până recent protestau alături de unioniști și acuzând FSB-ul de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova, care susțineau că Dodon și Usatîi sunt doi agenți ai Moscovei trimiși să preia țara, astăzi scandează în direcția lui Usatîi și a partidului său că suntem uniți?”, se întreabă Andrievski.

Potrivit analistului politic, încă din toamnă a fost văzută o apropiere dintre Platforma DA și forțele proruse. În acest sens, Andrievski face referire la discuțiile telefonice din toamna anului trecut în care unul din activiștii grupului Petrenco – Constantin Svetlicinîi – a încercat să instaleze corturile sale alături de cele ale Platformei DA. Atunci, acestui lucru s-au opus unioniștii. Dar Svetlicinîi l-a contactat pe Viorel Țopa aflat în Germania și, chiar a doua zi, membrilor echipei lui Petrenco li s-a permis să-și instaleze corturile în PMAN.

„Nu știu, i-a sunat Usatîi lui Țopa, sau invers, dar cred că existența unei înțelegeri între acești doi politicieni-businessmeni este cea mai logică explicație a apropierii acestor două forțe politice atât de diferite din punct de vedere ideologic. De ce au nevoie de aceasta? Usatîi pentru a reduce din acuzațiile ce i se aduc că este mâna Moscovei. Iar Platforma DA nu are nevoie atât de Usatîi cât de adepții săi. Toți au observat că la fiecare chemare a Platformei DA ca oamenii să vină la proteste numărul acestora este din ce în ce mai mic. Chiar și în pofida chemărilor active la «ultima luptă», în pofida așa-numitei mobilizări generale, sâmbătă, la protestul Platformei, a venit un număr foarte mic de oameni. În schimb, dacă Usatîi își va convinge oamenii să participe alături de Platforma DA, ba mai mult, se va produce o uniune politică, atunci participarea sa la proteste, cu calitățile sale de show-man talentat, va aduce noi protestatari”, susține Andrei Andrievski, întrebându-se de ce acești oameni au venit unul în întâmpinarea altuia, ce îi unește și ce au în comun.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

 1. Au trecut atit de victoriosi nu pe ntru ca erau politistii dar pentru ca Usatii este de o mina cu Platforma DA

  Apreciază

 2. Pentru că-s niște pupincuriști!
  Evident că mănîncă nu numai din aceeașii treucă, ci și din același buget!
  Rușine bre, mai așteptați încredere de la popor? Un picior în fund vouă vă trebuie!

  Apreciază

 3. O minciună plată, pe care au călcat mulți dar încă și mai calcă alții deși văd că totul e o gheață subțire iar dedesuptul e mocirlă.

  Apreciază

 4. Păi naiba ce mai pun la cale, dar organele de drept din țară trebuie să fie atente în privința protestelor pe care le organizează Usatîi și platforma DA. De fapt, inclusiv și Dodon. Nu contează că sunt separați sau nu. Ați văzut și singuri video-ul în care Usatîi le dă bani celor de la platformă. Scopul acum este să meargă la anticipate, care îi va aduce pe pro-ruși la putere în Moldova. Usatîi astăzi a plecat la Moscova. Probabil să ceară bani. Or cel mai important să primească noi instrucțiuni.

  Apreciază

Trackback-uri

 1. FOTO. Natalia Morari, dirijându-i pe membrii Platformei DA. Aștepta sânge, ca la 7 aprilie? – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.