Cartea despre războiul din Transnistria care explică și conflictul din Donbas, editată în engleză

Ion Costaș. Foto: Nicu Stamatin / ipn.md

Ion Costaș. Foto: Nicu Stamatin / ipn.md

Fostul ministru de Interne şi al Apărării al R. Moldova, generalul Ion Costaş, a lansat la Chişinău varianta engleză a cărţii sale „Transnistria 1989-1992. Cronica unui război nedeclarat”. Varianta engleză a memoriilor generalului Costaş a fost lansată în premieră la Bruxelles, în 2014.

Autorul a spus că această carte nu a apărut întâmplător, ci după întâlnirea sa cu adjunctul Secretarului General al NATO, Alexander Vershbow, care l-a rugat să editeze cartea şi în limba engleză, pentru ca lumea să înţeleagă mai bine metodele aplicate de Federaţia Rusă în contextul războiului din Ucraina. Generalul spune că ceea ce se întâmplă în Donbas este tras la indigo cu ceea ce s-a întâmplat în timpul războiului din R. Moldova, din anul 1992.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina şi metodele ruşilor cu acest război hibrid, ei l-au practicat aici, la noi”, a precizat generalul Ion Costaş, citat de IPN.

Cartea „Transnistria 1989-1992. Cronica unui război nedeclarat” a fost lansată pentru prima dată în limba română în 2012. Aceasta are 40 de capitole şi începe cu analiza situaţiei URSS, de la sfârşitul anilor 1980. Autorul oferă detalii inedite despre războiul de pe Nistru, povesteşte despre acţiunile militare, inclusiv despre operaţiunea de capturare a liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Pe lângă memoriile generalului, cartea conţine şi copii ale documentelor oficiale din acele timpuri.

Ion Costaş a fost ministru de Interne al R. Moldova în perioada 1990-1992. În data de 5 februarie 1992, a fost numit ministru al Apărării.Categorii:Actualitate, Transnistria

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.