Filip: Să facem curat în instituții, apoi să vorbim despre integrarea Moldovei în UE

Pavel Filip. Foto: pdm.md

Pavel Filip. Foto: pdm.md

Noul Guvern va fi unul proeuropean, unul puternic proeuropean, dar în acțiuni, nu doar în discursuri. Asta e calea pe care am ales-o încă din 2009, însă nu sunt sigur că uneori această cale nu a fost mai mult un slogan electoral decât un obiectiv care ne ghida în mod concret acțiunile. Declarațiile au fost făcute de către Pavel Filip în discursul său în fața deputaților.

„Trebuie să devenim europeni la noi acasă, apoi să ne pornim să ne căutăm locul lângă cetățenii țărilor dezvoltate din Europa. Iar cu o Moldovă bolnavă de corupție, finanțată din evaziune fiscală, din spălări de bani, nu avem ce căuta în Europa. (…) Trebuie să fim realiști, noi nu avem ce căuta în Europa în situația în care suntem acum și e corect să le spunem oamenilor adevărul, să nu le mai inducem așteptări nerealiste, să ne modernizăm întâi, să facem curat în instituții, apoi să vorbim despre integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, despre momentul în care vom fi pregătiți să depunem cererea de aderare”, a declarat Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, R. Moldova nu poate fi o țară cu adevărat europeană fără o curățenie în justiție și fără depolitizarea instituțiilor statului. „Instituții slabe înseamnă o țară slabă. Iar dispariția miliardului și eșecurile din sistemul financiar-bancar ne-au arătat ce dezastre se pot produce atunci când instituțiile statului sunt slabe. Republica Moldova nu se poate resemna cu ideea că acești bani sunt pur și simplu pierduți; ei trebuie întorși, iar Guvernul se va ocupa în mod activ de această problemă”, a precizat Filip, vorbind totodată și despre „abuzurile unor instituții de control ale statului, care pur și simplu sufocă mediul de afaceri și sperie investitorii străini”.

Oficialul a mai spus că noul Guvern va revedea întregul sistem de control fiscal și de altă natură, întrucât „doar cineva care caută senzații tari se mai încumetă să-și deschidă azi o afacere la noi, știind ce urmează după”.

Pavel Filip a mai declarat că noul Guvern va construi un aparat de stat cu mai puțină birocrație. „Îmi propun ca în următoarele trei luni să facem o analiză a instituțiilor aflate în subordinea guvernului, iar apoi să venim cu un prim set de propuneri de comasare a unora dintre ele și posibil chiar de lichidare a unor instituții. Este nevoie de o optimizare a costurilor, dar și de eficientizare a instituțiilor”, a declarat Pavel Filip.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.