Parlamentul European despre Rusia: NU TREBUIE să se amestece în conflictul din R. Moldova și Ucraina

Foto: radioresita.ro

Foto: radioresita.ro

Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Republica Moldova și Ucraina și să nu mai interfereze cu aspirațiile lor europene, avertizează membrii Parlamentului European (PE) reuniți la Strasbourg, într-un raport adoptat joi, potrivit unui comunicat al biroului de presă al PE, citat de Agerpres.

La un an după ratificarea acordurilor de asociere și liber schimb aprofundat și comprehensiv cu Uniunea Europeană, eurodeputații subliniază reformele rămase pentru fiecare stat și „iau act” de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina.

În rezoluția care salută progresele Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei pe „calea lor pentru o integrare politică și economică mai mare cu Uniunea Europeană”, membrii Parlamentului European cer Rusiei să înceteze implicarea directă și indirectă în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeii.

PE salută noul guvern al Republicii Moldovei care își preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în „instabilitate politică sistemică” și cer ca vinovații pentru furtul a un miliard de euro din sistemul bancar moldovean să fie aduși în justiție.

Ei amintesc că exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15%, iar ale Republicii Moldova cu 62% în primul an și afirmă că așteaptă creșteri similare în privința Ucrainei, spunând că sprijinul financiar al UE trebuie să fie combinat cu progrese concrete privind reformele.

Referitor la Georgia, eurodeputații își exprimă îngrijorarea în privința independenței puterii judecătorești și a posibilelor amenințări la adresa pluralismului presei, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizației media „Rustavi 2”. Ei sprijină ideea de a trimite o misiune de experți a UE pentru a supraveghea situația.

În legătură cu Ucraina, eurodeputații condamnă suspendarea acordului de liber schimb dintre Rusia și Ucraina chiar în momentul în care acordul de liber schimb între UE și Ucraina intrase în vigoare. Ei deplâng „restricțiile comerciale severe” privind exporturile ucrainene către Rusia și își exprimă îngrijorarea privind blocajul economic și financiar din Ucraina, reiterând nevoia unei asistențe financiare suplimentare din partea UE.

Membrii PE mai solicită statelor membre să evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia care să ocolească Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.