Premierul Pavel Filip s-a apucat de evaluat tarifele la utilități

Pavel Filip. Foto: mtic.gov.md

Pavel Filip. Foto: mtic.gov.md

Premierul Pavel Filip a început procesul de evaluare a tarifelor la utilități, pentru a vedea pe cât de corecte sunt acestea și pentru ce plătesc oamenii. Astăzi, premierul a prezidat o primă ședință în acest sens. A fost discutat modul de formare a tarifelor și prețurile la gazele naturale și carburanți.

„Am cerut evaluări din partea instituțiilor în legătură la modul cum sunt formate tarifele la diferite servicii. Vrem să vedem dacă ceea ce plătesc oameni acum pentru servicii este corect, dacă reflectă realitatea. Deocamdată este devreme să ne pronunțăm care tarife pot fi scăzute sau menținute. Astăzi am primele două evaluări legate de tarifele la gaz și produsele petroliere. Am motive de optimism. Cred că aici putem avea unele ajustări în jos. Vreau să fie transparență în domeniul formării tarifelor, iar populația să știe în amănunt ce plătește pentru fiecare serviciu”, a declarat Pavel Filip, citat de Infotag.

Premierul a amintit că modul de formare a tarifelor a fost și o revendicare a protestatarilor.

În cadrul întâlnirii cu administrația Moldova-Gaz, Pavel Filip a precizat că în urma discuțiilor s-a constat că sunt anumite soluții ca tarifele să fie scăzute cu cel puțin 10%, dar a cerut și o analiză suplimentară și va discuta și cu ANRE, „astfel încât să fie respectată independența acestei instituții și să fie clar că nimeni nu are de gând să facă ingerință, pentru că tarifele nu pot fi scăzute decât dacă sunt motive obiective și sunt respectate toate condițiile”.

Potrivit premierului, o decizie în ceea ce privește tariful la gazele naturale va fi luată săptămâna viitoare.

Cât despre produsele petroliere, Pavel Filip și-a propus ca săptămâna viitoare să aibă mai multe discuții, în condițiile în care prețurile au scăzut pe piața internațională.

„Vreau să văd dacă aceasta se reflectă în prețul pe care cetățenii îl plătesc la pompă. Iar dacă nu, să vedem care sunt cauzele și ce putem face”, a explicat premierul, adăugând că „trebuie ca cetățenii să aibă un răspuns argumentat ca oamenii să știe ce plătesc și pentru ce plătesc. Să nu mai existe percepția că unii fac profituri uriașe pe spatele populației”.

Prin respectivele evaluări, se urmărește să se verifice dacă tarifele sunt formate corect. „Este posibil să constatăm că unele tarife sunt formate corect și ar trebui să le menținem, dar tot atât de posibil este să avem tarife pe care le putem ajusta în scădere”, a precizat premierul Filip.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.