Soft nou pentru producătorii din Moldova, lansat de Comisia Europeană

Foto: nova.edu

Foto: nova.edu

Producătorii din R. Moldova vor putea folosi o aplicației electronică nouă HELPDESK (suport tehnic), elaborat de Comisia Europeană. Despre aceasta a comunicat în cadrul unui seminar coordonatorul de Proiect în cadrul Delegației UE în Moldova, Speranța Olaru.

Speranța Olaru a comunicat despre aplicația care oferă posibilitatea oricărui agent economic să colecteze datele statistice necesare pentru a lua decizii bine informate referitor la potențialul pieței de export pentru produsele sale.

„Prezentarea oportunităților economice și comerciale noi este cheia către diversificarea pieței și schimbarea filosofiei vânzărilor pentru producătorii din Moldova. Cu ajutorul aplicației noi agenții economici vor putea găsi toate informațiile necesare despre export, precum și informația despre documentele care se cer pentru procedura respectivă”, a spus Speranța Olaru, citată de Infotag.

Reprezentantul firmei „Piroterm”, Vladimir Catan, a spus că compania lor se extinde și ei au început să producă prune uscate, care urmează să fie exportate în Europa.

„La momentul actual noi avem deja aproximativ 50 de tone de prune uscate, pregătite pentru export. Căutăm fabrici de conserve, de dulciuri în Europa, de asemenea, luăm legătură și cu fabricile din Federația Rusă, deja pregătim toate documentele necesare pentru export. Aplicația HELP DESK ne va permite să analizăm ce să exportăm în anii următori, să aflăm prețul mediu. Aplicația ne va oferi informații valoroase, pentru ca noi să construim o strategie pentru următorii ani”, a spus Vladimir Catan.

„Aplicația creată va fi foarte utilă, pentru că această piață (europeană – n.r.) este nouă pentru noi”, a spus DmitriiRevenco, reprezzentantul unei companii.

Reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Svetlana Lungu, a prezentat în cadrul seminarului procedura simplificată de obținere a certificatului fitosanitar necesar pentru export.

„Acum agenții economici vor putea primi certificatele fitosanitare la un ghişeu unic, ceea ce înseamnă că ei nu vor fi nevoiți să apeleze la mai multe instanțe. Noi considerăm că aceasta este foarte benefic pentru antreprenori, deoarece ei nu pierd mult timp”, a menționat Svetlana Lungu.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.