Premierul Filip despre RESPONSABILITATEA organizatorilor protestelor și despre ANTICIPATE

Pavel Filip. Foto: gov.md

Pavel Filip. Foto: gov.md

Într-un interviu pentru portalul „Tribuna”, premierul Pavel Filip s-a referit la organizatorii protestelor de la Parlament și la responsabilitatea pe care aceștia o poartă în privința acțiunilor violente comise și care s-ar putea repeta. Premierul a vorbit și despre efectul negativ al unor eventuale alegeri parlamentare anticipate.

Întrebat despre cum persoanele violente vor răspunde pentru faptele comise, premierul Filip a spus că o anchetă în acest sens este efectuată de instituțiile de drept, care vor stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

„Organizatorii trebuie să înțeleagă însă că sunt direct responsabili de ceea ce se întâmplă la manifestațiile pe care le organizează și faptul că se amestecă mai multe proteste nu absolvă pe nimeni de vină, în cazul unor violențe. Ei trebuie să citească atent legislația și să o respecte prin modul în care organizează aceste manifestații. Dacă nu pot să respecte această legislație și să prevină violențele, atunci să nu se înhame la o astfel de responsabilitate”, a declarat Pavel Filip, precizând că atunci când se recurge la violențe, se încalcă legea, „iar statul este obligat să-i apere pe toți cetățenii”.

Întrebat dacă forțele de ordine sunt pregătite să prevină eventuale violențe la protestul de duminică, 24 ianuarie, premierul Filip a spus că a purtat discuții cu toți factorii responsabili: „Sunt în permanent contact cu șefii instituțiilor de drept și vom face totul ca să asigurăm securitatea cetățenilor la acest protest”.

Potrivit lui Filip, și organizatorii protestelor trebuie să fie pregătiți să gestioneze situația în așa fel încât să nu existe violențe. „Iar dacă sunt unii care își propun provocări pentru ziua de mâine, care să pună în pericol oamenii, ei trebuie să știe că de data aceasta legea va fi aplicată imediat și ei vor răspunde pentru violențele pe care le generează”, a subliniat premierul.

Cât despre principala revendicare pe care o înaintează protestatarii – declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, Pavel Filip a comentat această situație din perspectiva legată de actuala situație din țară.

„Sigur că sunt multe nemulțumiri în societate, după atâtea crize politice nici nu avea cum să fie altfel. Prioritatea acum este să stabilizăm țara, nu să o afundăm mai tare în instabilitate. Declanșarea anticipatelor ar însemna cel putin patru luni de instabilitate, tensiuni, campanie electorală, Guvern nefuncțional și alte lucruri care ar pune în situație foarte delicată țara. Cu un Guvern nefuncțional riscăm să intrăm în blocaj total, asta mai lipsește acum”, a argumentat premierul, adăugând că, în prezent, alegeri anticipate nu pot avea loc, întrucât „ar fi un risc enorm ca ele să se petreacă în următoarele luni, înainte să putem stabilza financiar țara”.

Premierul Filip a mai declarat că oamenilor trebuie să li se spună adevărul legat de riscuri și să nu fie manipulați. „După ce am luat contact zilele acestea cu situația financiară din țară, eu vă spun categoric că alegerile ar putea produce o catastrofă în perioada următoare, iar aici nu la partea politică mă refer, ci la partea socială”, a atenționat premierul.

În interviul pentru portalul „Tribuna”, Pavel Filip s-a referit în special la cetățenii care protestează sincer pentru viața dificilă pe care o au. Potrivit premierului, „ei nu cer alegeri anticipate pentru ca alte partide să preia puterea, ei cer anticipate pentru că s-au săturat de crize politice și vor ca cineva să vină să rezolve problemele”. În acest context, Pavel Filip a dat asigurări că prioritatea Guvernului pe care îl conduce este să le rezolve problemele oamenilor sătui de crize politice, dar nu să facă politică.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.