Primarul de Bălți riscă până la 13 ani de pușcărie

Protest contra lui Renato Usatîi la Bălți. Foto: ziarulnational.md

Protest contra lui Renato Usatîi la Bălți. Foto: ziarulnational.md

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, riscă dosar penal pentru răpire de persoane. Acesta apare într-o înregistrare video în care se vede clar că a reținut un tânăr de la Basarabeasca, fără acceptul acestuia pentru a-l interoga.

Tânărul este ținut într-un cort din așa-numitul „Orășelul Victoriei” și este interogat de mai multe persoane. El încearcă de câteva ori să plece, dar nu i se permite. Mai mult, din câte se subînțelege, Dumitru a fost adus forțat în cortul respectiv, pentru că cineva din anturajul lui Usatîi se laudă în această privință, notează Politics.md.

Fostul ministru-adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, susține că în acest caz este vorba de reținerea ilegală a unei persoane, ceea ce reprezintă o încălcare a Codului penal. Potrivit lui Cosovan, înregistrarea video este o probă incontestabilă, iar despre reținere vorbesc înșiși vlăjganii lui Usatai.

„În organele de poliție nicio persoană nu poate fi reținută fără întocmirea proceselor-verbale mai mult de trei ore. După înfățișare, se vede că persoana dată a fost presată”, a comentat Cosovan pe Facebook.

Mai mult, fostul viceministru de Interne accentuează că Usatîi a purces la interogări ilegale și a divulgat informații cu caracter personal întregii țări.

Libertatea individuală și siguranța persoanei este asigurată de Constituția R. Moldova. Potrivit art. 25 (1), Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile. Iar punctual (2) stabilește: „Percheziţionarea, reţinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai în cazurile şi cu procedura prevăzute de lege”.

Potrivit art. 164 din Codul Penal, răpirea unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 ani. Dacă la răpire participă două sau mai multe persoane, ceea ce se referă și la acest caz, pedeapsa cu închisoarea ajunge de la 10 la 13 ani.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.