Cameleonul Renato Usatîi

Renato Usatîi. Foto: privesc.eu

Renato Usatîi. Foto: privesc.eu

Politicianul Renato Usatîi a suferit mai multe transformări de la intrarea sa în politică. A început ca un reprezentant al Rusiei la Chișinău, apoi a devenit mai conciliant și a început chiar să accepte și integrarea europeană și nu ar mira pe nimeni dacă, la un moment dat, va deveni chiar și un adept convins al unirii cu România, dacă acest lucru îl va favoriza politic, scrie Ion Gherțog într-un comentariu publicat de Ava.md și citat de Democracy.md.

Autorul examinează metamorfozele mai multor politicieni de la Chișinău, începând cu Igor Dodon care s-a lansat ca adept al integrării europene, menționând că este o utopie să se vorbească despre posibilitatea aderării la Uniunea Vamală pentru că nu avem hotare comune cu aceasta. Apoi a devenit cel mai înrăit dușman al UE și a îmbrățișat ideea integrării în spațiul estic, chiar dacă între timp hotarele cu acesta s-au îndepărtat și mai mult în urma situației din Ucraina.

„La Kremlin evoluția lui Dodon a fost luată în seamă. L-au apropiat. I-au organizat chiar și o întrevedere cu Putin și i-au dat și fotografii ca amintire, care au atras electoratul. Iar acest lucru a ajutat”, comentează autorul.

În același timp, electoratul unionist a evoluat de la iertarea lui Iurie Roșca, pentru că a devenit unul din principalii propagandiști ai relațiilor cu Rusia, până la ura față de Ghimpu, pentru că vrea să susțină blocul PSRM-PNRU-Platforma DA, care lucrează în favoarea rușilor.

Însă este mult mai interesantă evoluția lui Renato Usatîi, consideră autorul. El observă că Usatîi, ca orice politician care are în spate „mama Rusie”, și-a început cariera cu critici la adresa SUA, ajungând să amenințe că-i va distruge ambasada și va construi în locul ei un club de karaoke. Totodată, lăsa să se înțeleagă că el este omul de încredere al Rusiei în R. Moldova, că el poate rezolva toate problemele începând de la angajarea în câmpul muncii a migranților până la scoaterea embargoului la produsele aricole.

Dar, după câte se pare, în ultimul timp a devenit mai complicat să conteze pe același electorat cu Dodon. Sau poate că Kremlinul a decis că e prea mult două partide proruse și a decis să preia controlul și asupra unui „partid proeuropean”, unindu-l pe Usatîi cu Platforma DA a lui Andrei Năstase.

Astfel că în ultimul timp a apărut un nou Usatîi, care nu-l mai susține pe Dodon la denunțarea Acordului de Asociere, și chiar își convinge adepții că nu este nimic rău în prietenia cu Platforma DA.

Totodată, el atacă pe ascuns Partidul Socialiștilor. Iarăși iese la suprafață informația despre cele trei milioane de dolari pe care le-a primit Dodon ca să-l voteze pe Timofti.

Iar zilele trecute a apărut și un alt conflict, cu implicarea „agentului Dima”, care ar fi fost plătit de oamenii lui Dodon să-l distrugă pe Usatîi.

Dar și mai interesantă, în opinia lui Ion Gherțog, este evoluția lui Usatîi în privința lui Vlad Plahotniuc. Acum un an, experții erau siguri că Usatîi are anumite înțelegeri cu Plahotniuc, fapt confirmat chiar de el la emisiunea Nataliei Morari. Toată cariera sa politică de până în decembrie 2015 Usatîi și-a construit-o pe criticile aduse lui Filat, evitând să-l atace pe Plahotniuc.

Iar în decembrie s-a produs o nouă evoluție a lui Usatîi și a decis să devină principalul critic al lui Plahotniuc. Explicații pot fi multe – de la o comandă a Moscovei până la aceea că el, pur și simplu, are nevoie de publicitate, pentru că, în caz contrar, va fi înlăturat.

Autorul se declară convins că Usatîi va continua să se transforme, pentru că acesta este stilul său politic și chiar Usatîi însuși nu știe unde va ajunge până la urmă.

„Dacă Rusia mâine va fi afectată de o criză economică profundă, el va deveni mai proeuropean decât toți proeuropenii și, împreună cu Năstase, va pleda pentru integrare europeană sau poate că va deveni chiar unionist, mai ales că îl urăște pe Dodon. Dacă o să-l întrebăm pe el, în mod cert încă nu știe unde îl vor duce mâine noile metamorfoze și în ce hățișuri politice îl va conduce evoluția lui politică”, conchide autorul comentariului.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.