Oamenii legii AU PUS MÂNA pe vandalii care au distrus Parlamentul. Ce riscă „protestatarii”

Foto: igp.gov.md

Foto: igp.gov.md

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că investighează cazurile de violență comise în seara zilei de miercuri, 20 ianuarie, la Parlament. Protestatarii violenți anchetați au vârste cuprinse între 25-50 ani.

IGP menționează că partidele lui Igor Dodon și Renato Usatîi, precum și Platforma DA, care au organizat protestul violent din 20 ianuarie, au refuzat să-și asume responsabilitatea privind acțiunile ilegale ale manifestanților, declarând că nu poartă nicio răspundere pentru acțiunile violente de la Parlament și că aceștia nu au fost adepții lor.

Astfel, poliția a pornit o cauză penală  privind comiterea dezordinilor în masă (art. 285 Cod penal), persoanele vinovate riscând o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare.

Reamintim că, în urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari, au avut de suferit 27 de oameni ai legii. În prezent, o parte dintre polițiști sunt internați în spital cu diferite traumatisme. Totodată, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi. Valoarea prejudiciului în acest se cifrează la aproximativ 275 de mii de lei.

Amintim că în seara zilei când a fost învestit Guvernul Filip în scuarul Parlamentului R. Moldova au avut loc proteste, care, la un moment dat, au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, după care au forțat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrând forțat în incinta clădirii. Manifestând un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat mai mulți polițiști, sustrăgându-le și distrugându-le echipamentul din dotare. Protestatarii au devastat parterul Parlamentului, cauzând prejudicii materiale în valoare de aproximativ 750 de mii de lei.

În acest context, poliția le recomandă celor care au sustras sau au intrat întâmplător în posesia bunurilor menționate să le returneze benevol, fapt ce va fi considerat ca circumstanță atenuantă la anchetarea cazului sau vor fi eliberate de răspundere. În același timp, poliția solicită ajutorul societății la identificarea altor persoane care au participat activ la organizarea dezordinilor în masă și acte de violență în timpul protestelor. Persoanele care pot oferi informații în acest sens sunt rugate să telefoneze la 078710799 (IGP).

IGP îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni nedemocratice și violente. Potrivit poliției, persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor organiza dezordini în masă, vor purta răspundere conform legislației.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.