Producția de produse agricole moldovenești a scăzut cu 13,8% în 2015

Foto: agrostandard.ro

Foto: agrostandard.ro

Volumul producției agricole brute în toate categoriile de gospodării din Republica Moldova în anul 2015 conform estimărilor preliminare a constituit 84,2% din nivelul anului 2014.

Potrivit Biroului Național de Statistică, citat de Infotag, aceasta a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,6% la o creştere cu 2,2% a producţiei animaliere.

Ca urmare, ponderea producției vegetale în producția agricolă a scăzut de la 65% la 58%, iar creșterea animalelor, dimpotrivă, a crescut de la 35% la 42%.

În producția vegetală s-a înregistrat o majorare în producția fructelor, nucilor și pomușoarelor – cu 4,5% – până la 484 mii tone și a strugurilor – cu 0,4% – până la 598 mii tone.

În același timp, producția de cereale şi leguminoase boabe s-a micșorat cu un sfert – până la 2,198 mil. tone, inclusiv a grâului – cu 16,5% – până la 920 mii tone. Seminţe de floarea soarelui au fost strânse în volum de 483 mii tone (-11,9%), sfecla de zahăr – 536 mii tone (-60,5%), tutun – 1,2 mii tone (-11,8%), legume – 244 mii tone (-24%).

Specialiștii explică aceasta prin faptul că s-a redus recolta medie a multor culturi agricole (cu excepția strugurilor și a fructelor cu sâmburi) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (secetă). Astfel producția medie a soiei s-a redus cu 65%, a sfeclei de zahăr – cu 50%, a cartofilor – cu 39%, a porumbului – cu 34%, a rapiței – cu 20%, a grâului – cu 16%, a legumelor de câmp – cu 13%.

Producţia animalieră a crescut datorită majorării volumului producţiei de vite şi păsări în masă vie – cu 5,6% – până la 186 mii tone. Totodată, producţia de lapte s-a diminuat cu 1,4% – până la 518 mii tone și de ouă cu 8,1% până la 598 mil. bucăți.

Analiza pe categorii de gospodării arată că 37% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 16% – gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), 47% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animaliere în aceste gospodării (circa 72% din total producţia zootehnică pe ţară).

În anul 2015 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr şi rapiţă – a câte 93%, tutun – 80%, cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) şi soia – a câte 75%, floarea soarelui – 72%.

Totodată, 86% din volumul total de cartofi şi legume, 77% de struguri, 75% de porumb pentru boabe, 96% de lapte, 63% de vite şi păsări în masă vie şi ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.