Valoarea transferurilor de peste hotare a coborât în 2015

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în anul 2015 prin băncile din R. Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 129.36 milioane de dolari SUA, cu 30 la sută mai puțin decât în anul precedent, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Este cel mai jos nivel din ultimii șase ani și o cifră comparabilă cu cea înregistrată în anul de criză 2009, când din străinătate au fost trimise acasă 1 miliard 182,2 milioane de dolari SUA. Este pentru prima dată după criza financiară globală când, în ultimele luni, transferurile au coborât sub 100 de milioane de dolari SUA.

Banca centrală explică reducerea cu o treime a transferurilor față de anul 2014, când remiterile s-a ridicat la 1,6 miliarde dolari prin deprecierea euro și a rublei rusești față de moneda americană. Conform cursurilor oficiale zilnice ale BNM, ca urmare a deprecierii celor două valute, transferurile s-au diminuat cu 13.8 puncte procentuale. „Astfel, transferurile în euro s-au redus cu 19.6 la sută, iar cele în ruble cu 61.1 la sută”, notează BNM, citată de Moldpres.

Transferurile din CSI s-au redus la jumătate față de 2014 pe fondul devalorizării dramatice a rublei rusești și au coborât la o cotă de 45,2 la sută din total remiteri. Ponderea transferurilor din țările UE s-a cifrat la 27,7 la sută, iar din alte țări, în special Israel, SUA și Turcia, 27,1 la sută. Cei mai mulți bani, peste 42 la sută, din țările Uniunii Europene au venit din Italia, după care urmează Marea Britanie, Germania, Franța, România.

În anul 2015, comparativ cu anul precedent, ponderea transferurilor în ruble s-a diminuat până la 24.8 la sută, iar în dolari americani s-a majorat până la 42.3 la sută.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.