Agricultorii moldoveni au depăşit unele cote de export spre UE

Sergiu Țirigan. Captură video: agrotvmoldova.md

Sergiu Țirigan. Captură video: agrotvmoldova.md

Deşi multe cote de export spre Uniunea Europeană, prevăzute în Acordul de Asociere, rămân neacoperite, agricultorii şi exportatorii moldoveni au depăşit totuşi cotele prevăzute pentru grâu şi orz, făină şi derivatele din cereale.

Ca urmare a demersurilor înaintate de către autorități intituțiilor europene, s-a convenit ca producătorilor moldoveni să li se permită să continue exportul pe piața UE, fără a li se impune taxe de import. Despre aceasta a comunicat Sergiu Țirigan, şef de direcție în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Oficialul a declarat în cadrul emisiunii „Dialog” de la Agro TV Moldova, citată de IPN, că anterior cotele de export spre UE al orzului nu erau acoperite, foarte des şi cele de grâu, la fel nu erau acoperite. Dar în anii 2014 şi 2015 producătorii şi exportatorii autohtoni au redirecționat cerealele spre piața UE, mai ales când prețul la cereale scădea şi acolo obțineau un preț mai bun.

Sergiu Țirigan a menționat că în R. Moldova se prefigurează şi un potențial foarte mare în următorii ani de export al strugurilor de masă. Referindu-se la posibilitatea de a revedea cotele de export în UE, oficialul a menționat că ar trebui deja lansate discuțiile cu instituțiile europene pentru a deschide posibilitățile de export al unei cantități mai mare de struguri cel puțin în 2017, fiindcă în țară sunt multe plantații de struguri de masă, care intră pe rod curând şi va trebui să se asigure piață de desfacere.

Producătorii moldoveni pot exporta nelimitat în UE vin, miere de albini, miez de nucă, ouă praf şi caviar. În prezent, autoritățile duc tratative cu instituțiile UE pentru a obține dreptul de a exporta ouă de găină în stare proaspătă şi carne de pui.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.