Transnistria: În 2015, volumul producţiei industriale a scăzut cu peste 15%

Tiraspol. Foto: Frans Sellies / flickr.com

Tiraspol. Foto: Frans Sellies / flickr.com

Situaţia întreprinderilor industriale din regiunea transnistreană a fost instabilă pe parcursul anului trecut şi a fost influenţată de probleme la export, scăderea cererii de producţie, fluctuaţii valutare etc., conform datelor făcute publice de autorităţile autoproclamatei rmn.

Potrivit Moldpres, care citează surse electronice, volumul producţiei industriale s-a estimat la 767 milioane de dolari, fiind în scădere cu peste 15%, faţă de anul 2014.

„Creşteri au fost înregistrate doar în domeniile electroenergeticii şi poligrafiei, în timp ce în celelalte sectoare din industria regiunii transnistrene au fost atestate scăderi ale cifrei de afaceri. Reduceri însemnate au avut loc în industria chimică (-35,8%), materialelor de construcţie (-32%), cea metalurgică (-18%) şi industria uşoară (-15%)”, precizează o informaţie oficială a Tiraspolului.

Mai multe întreprinderi mari din regiune au ajuns într-o situaţie complicată. Printre acestea se numără uzina „Litmaş”, care și-a redus volumul de producţie cu aproape 80%, „Moldavizolit” (-36%), Combinatul de ciment din Râbniţa (-31%), fabrica „Tirotex” (-20%) și Uzina metalurgică (-18%).

Scăderi considerabile ale volumelor de producție au fost înregistrate și la cei doi mari producători de băuturi alcoolice din regiunea transnistreană S.A. „Buchet Moldavii” (-42,7%) şi Combinatul de băuturi spirtoase „Kvint” (-34,5%).

Pe de altă parte, pe fundalul scăderii producției industriale, autorităţile transnistrene anunţă că pe parcursul anului 2015 în regiune s-au ieftinit principalele produse alimentare (ouă, lactate, zahăr, carne, conserve din legume), materialele de construcţie, benzina şi articolele de tutungerie şi doar serviciile s-au scumpit cu şase la sută. Totodată, pentru prima dată în ultimii zece ani în regiunea transnistreană a fost fixată o deflaţie de 1,77%.Categorii:Actualitate, Transnistria

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.