VIDEO. Năstase și Usatîi, dezgoliți urât. Cine va plăti?

Renato Usatîi și Andrei Năstase. Colaj: gandrabur.net

Renato Usatîi și Andrei Năstase. Colaj: gandrabur.net

Câteva înregistrări video, care sâmbătă au aruncat practic Internetul moldovenesc în aer, sunt pe cale să le creeze mari probleme liderilor protestelor antiguvernamentale din ultimul timp.

Înregistrările video demonstrează ceea ce se cunoaștea deja, doar că nu erau suficiente dovezi că violențele din 20 ianuarie de la Parlament au fost puse la cale și organizate intenționat, scrie Politics.md.

Mai mult, comanda au îndeplinit-o apropiați ai celor din conducerea Platformei DA și ai lui Renato Usatîi, chiar dacă aceștia jurau că nu au nimic în comun cu violențele. Acum, în mod normal, organizatorii protestelor ar trebui chemați la procutratură și să răspundă la câteva întrebări incomode. Doar că, dacă se va ajunge la aceasta, în mod cert ar striga ca din gură de șarpe că sunt victimele unor răzbunări politice.

Sâmbătă, 30 ianuarie, mai multe surse media au difuzat un filmuleț în care apar mai mulți protestatari violenți în data de 20 ianuarie. Aflați în primele rânduri, protestatarii cu pricina au lovit în polițiști, au distrus uși și au devastat sediul Parlamentului. Chiar a doua zi, Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi jurau în fața camerelor de luat vederi că ei nu au nicio treabă cu violențele și devastările și că printre manifestanți au fost înfiltrați provocatori. Sigur că primul gând care ne-a venit în minte e că acei provocatori au fost băgați în mulțime de autorități, pentru a-i discredita pe protestatari. Însă imaginile apărute sâmbătă îi deconspiră în totalitate pe Năstase și Usatîi și nu lasă loc de dubii – așa-zișii „provocatori” nu sunt altcineva decât persoane din anturajul celor două grupări politice, ei fiind surprinși în multiple fotografii alături de liderii Platformei DA și Renato Usatîi.

E vorba și de controversatul Aurel Bucureanu, bărbatul din Transnistria, care protesta pe la Ambasada României și care pe de o parte „l-a salvat” pe Mihai Ghimpu de furia mulțimii, dar pe de alta a condus-o la distrugerea Parlamentului. Și Aurel Pisică, un tânăr foarte „activ” la 20 ianuarie, care ulterior s-a fotografiat alături de Maia Sandu. Precum și mulți alții care sunt văzuți în anturajul lui Usatîi, Năstase, a altor lideri protestatari. Interesant, ce ar mai zice acum Năstase și Usatîi despre „provocatori înfiltrați”. De fapt, activiștii de la DA și partidul lui Usatîi nici nu prea și-au ascuns faptele, considerând că au dat dovadă de mare vitejie lovind în polițiști, care nici n-au încercat să riposteze, sau în femei-deputat și miniștri. Să ne aducem aminte episodul din 21 ianuarie, adică a doua zi după proteste, când cineva din liderii manifestanților care venise de la întrevederea cu Andrian Candu, căruia îi spusese că nu liderii protestatarilor sunt vinovați de violențe, întreabă în mulțime „cine a rupt ușa Parlamentului”, iar mai mulți manifestanți au strigat „Eu!”, recunoscând astfel că au participat la devastări.

Iar pentru o demonstrație și mai bună, să ne aducem aminte seara de 21 ianuarie, atunci când grupul de protestatri violenți a deschis cu forța ușa Parlamentului și se pregătea să-i atace pe polițiștii aflați în interior. Ca din senin au apărut Andrei Năstase și Chiril Moțpan. În pofida gălăgiei și spiritelor încinse, Năstase ridică mâna în sus, mulțimea tace, iar el îi îndeamnă pe cei aflați acolo să se întoarcă și să nu devasteze. După care… pleacă. Păi dacă vrei să oprești o mulțime înfuriată procedezi astfel? Dacă într-adevăr nu tu ai organizat violențele și știi că eventualele devastări ți-ar compromite protestele, nu ai încerca să depui toate eforturile ca să oprești mulțimea? Nu le-ai explica faptul că sunt persoane înfiltrate, că astfel cei de acolo puneau în pericol protestele pașnice? E clar din comportamentul lui Năstase că tot ce s-a făcut acolo s-a făcut cu știrea lui și a lui Usatîi. Ba mai mult, cel mai probabil ei chiar le-au plătit unora ca să ia cu asalt sediul Parlamentului.

Și încă un argument în favoarea acestei teze este conferința de presă al așa-zisului Consiliu al Marii Adunări Naționale, desfășurat joi, în cadrul căruia, pe lângă aberațiile despre „bandiții lui Plahotrniuc” în uniformă de polițiști, liderii manifestanților au vrut să transmită un cu totul alt mesaj. Și anume ei i-au încurajat pe cei care au devastat Parlamentul și au lovit polițiștii să nu cedeze și să nu recunoască nimic. Mesajul a fost transmis nu de Andrei Năstase, pentru că ar fi fost prea periculos, dar de fratele acestuia, Vasile. „Noi vom fi solidari până la sfârșit cu protestatarii care au fost acolo și și-au spus păsul”, a spus Vasile, după ce dăduse clar de înțeles că se solidarizează inclusiv cu protestatarii violenți. De ce a făcut aceasta public? Pentru că cei de la DA își dau seama că probabil cei mai „activi” protestatari sunt monitorizați de poliție, astfel că e prea riscant să stea de vorbă cu ei. De aceea, au găsit un motiv de a ieși în public și a le transmite mesajul că sunt cu ei și nu cumva să „toarne” la poliție cine și ce le-a dat sau ce le-a promis pentru acțiunile de la Parlament.

Iar acțiunile lor au fost destul de „productive”. Probabil nici comanditarii nu se așteptau la asta. Pagube de peste un milion de lei, potrivit poliției, 27 de polițiști răniți, câțiva în stare gravă. Sigur, un milion de lei pentru nașul lui Năstase, Victor Țopa, și pentru Renato Usatîi nu e atât de mult. Problema e imaginea politică pe care și-o afectează, recunoscându-și vina pentru aceste acțiuni. În plus, în mod normal, ei ar trebui și trași la răspundere juridică, pentru că, potrivit legislației, organizatorii manifestațiilor sunt reponsabili de buna lor desfășurare. Poți să dai vina și pe o mie de persoane infiltrate, dar dacă organizezi ceva, fii bun și asigură-te că nu va fi încălcat cadrul legal. Doar că închipuiți-vă ce vâlvă s-ar stârni dacă pe Năstase și pe Usatîi i-ar chema la procuratură sau la poliție. Dar cineva trebuie să plătească pentru aceste încălcări. Sau vor proceda ca protestatarii conduși de Anton Gămurari, care în timpul manifestației de duminica trecută au intrat într-un local, au băut, iar când a fost vorba de achitarea notei au sărit la bătaie la angajații localului?

Amintim că Procuratura Generală a anunțat că pe cazul violențelor comise la 20 ianuarie la sediul Parlamentului R. Moldova este pornită urmărirea penală, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracțiunii de dezordini în masă (art. 285 Cod Penal). În cazul stabilirii vinovăţiei persoanelor în organizarea şi participarea la dezordini în masă, legea penală prevede o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare. Dar corect ar fi să plătească și cei care au comandat „muzica”, nu-i așa?Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.