Noua „vacă sfântă” a stataliștilor „de doi bani” – națiunea civică moldovenească

Silviu Tănase. Foto: fb.com/silviu.tanase

Silviu Tănase. Foto: fb.com/silviu.tanase

Într-un editorial întitulat „Jos Republica Moldova”, publicat în Timpul, Silviu Tănase scrie că, dacă la început R. Moldova avea trei căi pe care putea evolua – stat independent, parte a Federației Ruse sau parte a României, astăzi, una dintre ele, planul statalist constă în menținerea actualului statu-quo, care ar permite să fie „șefi” și să gestioneze banii publici în continuare.

Potrivit editorialistului, adepții acestui „statalism de doi bani” sunt jenați să recunoască că au greșit, promovând așa ceva în ultimii douăzeci de ani și au inventat o nouă „vacă sfântă” – apariția națiunii civice moldovenești, unde nu contează ce etnie au membrii ei.

„Existența unui stat fiabil nu înseamnă doar menținerea «rumînilor pisti Prut», clamarea unei independențe pe hârtie (cu trupe rusești pe teritoriu) sau apariția națiunii civice, ci școli, grădinițe, spitale, universități, drumuri, pensii, salarii și locuri de muncă, bine plătite. Lipsa unor fundamente interne pentru existența statului se vede și din structura economică a lui. Cetățenii RM, care lucrează peste hotare, trimit anual în jur de 1 miliard de dolari (aproape 80% din bugetul guvernului). Finanțatorii externi contribuie și ei anual cu aproximativ 20% din bugetul statului. Ce fel de stat e acesta care mai există doar pentru că cineva trimite bani din exterior, iar cei din interior n-au curajul să recunoască că au eșuat?”, se întreabă Silviu Tănase.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.