FOTO. Invenţii de acum 500 de ani ale lui Leonardo da Vinci, expuse pentru prima dată la Chişinău

Leonardo da Vinci. Foto: riddochartgallery.org.au

Leonardo da Vinci. Foto: riddochartgallery.org.au

Circa 50 de modele de maşinării, proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, sunt prezentate la Chişinău, în cadrul unei expoziţii de inventică şi artă, inaugurată luni, 1 februarie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Expoziţia a ajuns pentru prima dată în R. Moldova şi face parte dintr-un circuit internaţional, fiind prezentată în peste 60 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi Australia.

Vizitatorii vor putea vedea în sălile de muzeu bicicleta, aparatul de zbor, submarinul, acvalangul, oraşul perfect şi multe alte invenţii, realizate de Leonardo da Vinci în secolul al XV-lea.

Maşinăriile sunt incluse în mai multe categorii – maşini de război, hidraulice, de zbor, maşini pentru construcţii şi maşini pentru manufacturare. Modelele, unele funcţionale, sunt realizate în lemn şi respectă întocmai schiţele şi proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieţii inventatorului.

Alături de modele de maşinării, expoziţia cuprinde şi copii ale celor mai renumite manuscrise şi note de anatomie ale lui da Vinci, reproduceri în format 3D ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Cina cea de taină”, „Omul Vitruvian” şi a unicei sculpturi a artistului – statuia ecvestră a lui Francesco Sforza.

Expoziţia a fost realizată de o companie australiană, sub egida Muzeului „Leonardo da Vinci” de la Roma, cu sprijinul mai multor specialişti italieni. Toate invenţiile prezentate au fost create de artizani italieni, care au utilizat tehnici şi materiale similare cu cele folosite în perioada Renaşterii. Aceştia au cercetat peste 6 mii de pagini din caietele de notiţe ale lui Leonardo, aşa-zisele codexuri, dezlegând ghicitori ascunse, greşeli făcute intenţionat şi litere întoarse în oglindă, prin care da Vinci a încercat să menţină secretul invenţiilor.

Expoziţia va fi deschisă publicului până la 1 aprilie, lunea şi vinerea – între orele 10:00 – 19:00, iar sâmbăta şi duminica – între orele 10:00 şi 18:00. Preţul biletelor de intrare variază între 70 şi 120 de lei (3,2 – 5,5 euro). Copiii până la şapte ani au acces gratis.

Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

MoldpresCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.