Poroșenko: Riscul unui război deschis dintre Rusia și Ucraina este mai mare

Petro Poroșenko. Foto: interfax.ru

Petro Poroșenko. Foto: interfax.ru

Riscul unui război deschis cu Rusia este în prezent mai mare decât anul trecut, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, într-un interviu acordat publicației germane Bild cu ocazia vizitei întreprinse la începutul acestei săptămâni la Berlin, relatează Interfax-Ukraina.

În sprijinul afirmației sale, el a spus că Rusia nu a respectat niciun punct al acordurilor de anul trecut de la Minsk, ci că, dimpotrivă, pe teritoriul Ucrainei se află la ora actuală trupe rusești de ordinul a 8.000 de militari sub comandă proprie, iar la frontiera dintre cele două țări, Rusia a desfășurat noi unități care fac permanent aplicații.

„Rusia investește mijloace substanțiale în pregătirile pentru război și noi nu primim niciun fel de explicații pentru aceste pregătiri”, a afirmat Poroșenko, potrivit sursei citate.

Cu ocazia vizitei la Berlin, președintele ucrainean a subliniat importanța menținerii sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, apreciind că acestea constituie un mecanism eficient pentru a convinge Moscova să pună în aplicare acordurile de la Minsk.

De altfel, cancelarul german Angela Merkel subliniase marți, într-un comunicat, că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât în cazul respectării acordurilor semnate în februarie 2015 la Minsk, sub egida sa și a președintelui francez Francois Hollande. Tot marți, Merkel i-a cerut într-o convorbire telefonică președintelui Vladimir Putin să-și folosească „influența” asupra rebelilor separatiști din estul Ucrainei pentru a-i face să respecte acordurile de la Minsk și încetarea focului, a relatat AFP.

În cadrul convorbirilor purtate la 1 februarie, Merkel și Poroșenko au convenit ca următoarea reuniune în așa-zisul format „Normandia” (Ucraina, Germania, Franța și Rusia) să aibă loc săptămâna viitoare, la Paris, la nivel de miniștri de Externe.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.