La Chișinău a fost lansată o carte „pentru generaţia care urmează doar să apară”

Igor Munteanu. Nicu Stamatin / ipn.md

Igor Munteanu. Nicu Stamatin / ipn.md

Fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, şi-a lansat volumul „Politici publice complexe”. Potrivit autorului, acesta este un manual de tehnici şi analize pe politici publice pentru generaţiile următoare. Evenimentul de lansare a avut loc la Librăria din Centru.

Potrivit autorului, acest format al cărţii se datorează scopului de a aduce în mediul universitar, „pentru generaţia care urmează doar să apară”, un suflu nou asupra felului în care trebuie gândite şi promovate curentele menite să modernizeze societatea R. Moldova.

„Atunci când eşti mai mult timp în afara ţării, îţi dai seama cât de profunde sunt prăpăstiile dintre societatea occidentală şi cea din Moldova, cât de diferite sunt temele discutate public, cât de prost ancorate sunt temele publice pe care noi le discutăm la Chişinău, de temele adevărate care ţin în temperatură societăţile occidentale”, a menţionat autorul cărții.

Igor Munteanu a spus că a început să scrie această carte din momentul în care se începuseră lucrurile tulburi în R. Moldova. Potrivit lui, aceasta s-a întâmplat la începutul anului 2014, atunci când agenda politică nu mai era atât de clară, cel puţin pentru diplomaţi.

„Un lucru important la care am atras atenţia în carte este conceptul triunghiului: de exemplu, în Statele Unite nimic nu se întâmplă, nicio lege nu este votată până la crearea unui consens între mediul de afaceri, mediul politic şi administraţia SUA”, a menţionat Igor Munteanu.

Potrivit directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, „cartea domnului Munteanu este despre cum poate fi o birocraţie eficace, ce trebuie să ştie birocratul ca să fie eficient, cum trebuie să se raporteze el la societate. Birocratul nu este om politic, dar nu e rău ca omul politic să ştie tot ceea ce scrie domnul Munteanu, nu strică”.

„Autorul cărţii face un pionierat pentru R. Moldova în domeniul literaturii dedicate politicilor publice pentru că până acum noi am avut nişte schiţări biografice de tip articol, mai puţin un asemenea volum. În volumul de politici publice se regăseşte o combinaţie excelentă dintre cunoaşterea academică şi o experienţă vastă în cadrul administraţiei, a diplomaţiei”, a menţionat Mariana Iaţco.

Potrivit profesorului de la Universitatea din Bucureşti, Marian Zulean, cartea prezintă soluţii cum ar trebui înţeleasă guvernarea din perspectivă democratică.

„Din perspectiva aceasta, este un «ceaslov» foarte util şi pentru tehnocraţi, şi pentru politicieni, şi pentru societatea civilă. Este o carte pentru toată lumea”, a declarat Zulean.

Igor Munteanu este autor al mai multor monografii şi lucrări colective ştiinţifice, apărute în R. Moldova şi în străinătate. Exercită funcţia de director executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. A fost ambasador al R. Moldova în SUA în perioada 2010-2015.

IPNCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.