Nicolae Dabija. Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Nicolae Dabija. Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Protestele Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” din centrul Chișinăului, unde se adună concetăţenii noştri care pot fi manipulaţi cel mai uşor, ar putea din cele mai bune intenţii să ne arunce în braţele Imperiului de la Răsărit pentru următorii 50 de ani sau pentru totdeauna.

Afirmația a fost făcută de către scriitorul român din R. Moldova Nicolae Dabija într-un interviu pentru publicația „Formula AS”, realizat de Claudiu Târziu, și preluat de „Literatura și Arta” (pag. 6).

Referindu-se la scenariul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, Nicolae Dabija avertizează că, la ora actuală, anticipatele sunt „un risc enorm” pentru destinul proeuropean al R. Moldova.

„Partidele promoscovite, finanţate copios de fundaţii (dar, indirect, de structurile FSB) din Federaţia Rusă, cumpără de pe acum, prin satele noastre, prin mahalalele de nevoiaşi, voturi pentru alegerile care vor veni”, afirmă Dabija.

Potrivit scriitorului, scopul Moscovei este ca la putere la Chişinău să se instaleze partide proruseşti, care ar îngloba R. Moldova în Federaţia Rusă, numită eufemistic CSI sau Uniunea Vamală Euroasiatică. Pentru a-și realiza scopul, susține Nicolae Dabija, Rusia cheltuiește sume enorme plătite unor partide proruseşti ca să câștige R. Moldova pe cale pașnică, în dorința lui Putin de a reconstrui URSS-ul.

„Şansa partidelor proeuropene este ca, evitând alegerile anticipate, în următorii doi ani şi jumătate, câţi au mai rămas până la alegerile parlamentare, să se reabiliteze în ochii alegătorilor, cu ridicarea nivelului de trai al poporului, cu lupta eficientă contra corupţiei, cu promovarea reformelor, nu cu mimarea lor, cu paşi concreţi privind integrarea noastră europeană. Asta ar însemna salvarea lor, dar şi a cursului nostru către UE”, relevă Nicolae Dabija în interviul citat.

Scriitorul Nicolae Dabija, redactorul-șef al hebdomadarului „Literatura și Arta” și președintele celei mai mari organizații civice din Basarabia – Forul Democrat al Românilor, se arată convins de faptul că singura soluție pentru ieșirea din criză a R. Moldova este reunificarea cu România, pentru că „odată ajunși în URSS-2, nu se va mai putea ieși”.

Reclame