Șefa FMI: Nu-mi place deloc când suntem prezentați draconic

Christine Lagarde. Foto: euronews.com

Christine Lagarde. Foto: euronews.com

FMI nu vrea să impună „măsuri draconice” în Grecia dar cere totuși mai multe eforturi din partea Atenei pentru reforma pensiilor, în contextul în care grecii se află în grevă generală, a declarat joi șefa instituției, Christine Lagarde, relatează Agerpres, cu referire la AFP.

„Nu-mi place deloc când suntem prezentați ca FMI-ul draconic, strict, teribil”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă online, adăugând: „Nu vrem măsuri draconice în Grecia, care a făcut deja multe sacrificii”.

Directorul FMI a apreciat totuși că reformele guvernului grec trebuie să fie rezonabile în ceea ce privește sistemul de pensii, care se află în centrul negocierilor între Atena și creditorii săi.

Potrivit lui Christine Lagarde, sistemul actual, care ar consuma anual 10% din Produsul Intern Brut (PIB), nu este „viabil” și trebuie reformat „profund”. Media în Europa ar fi de 2,5% din PIB, potrivit șefei FMI.

Europenii și FMI contestă anumite puncte ale reformei pensiilor propuse de Atena și care a provocat declanșarea unei greve generale joi în țară.

Reforma pensiilor se numără printre condițiile puse de FMI pentru a participa la planul de ajutor acordat vara trecută Greciei de către europeni.

„Sistemul de pensii trebuie să fie reformat, sistemul de colectare a impozitelor trebuie să fie ameliorat pentru a aduna mai multe venituri și a stopa evaziunea fiscală și acest proces trebuie însoțit de o reducere a datoriei de către europeni”, a afirmat Lagarde.

FMI, care a luat parte la două planuri de salvare precedente, nu a luat încă o decizie și cere reforme Atenei, precum și o reducere a datoriei de către europeni.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.