Sindicatele amenință cu proteste, dacă Guvernul nu va majora salariile cu 35%

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CSRM) a cerut Guvernului să majoreze salariile cu 35 la sută, în legătură cu creşterea preţurilor.

Vicepreşedintele CSRM, Petru Chiriac, a specificat că sindicatele au solicitat şi stabilirea unui nou salariu minim, care să fie la nivelul minimului de existență, „pentru a nu permite sărăcirea în continuare a populației”.

„Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este profund alarmată de scăderea cu 6,7% a puterii de cumpărare a salariilor. Deși, conform statisticii oficiale, în noiembrie 2015 salariul mediu lunar a înregistrat o creștere de 5,9% față de noiembrie 2014, această majorare a fost depășită de indicele preţurilor de consum. Astfel, indicele câştigului salarial real a fost de 93,3%”, a menţionat Chiriac, citat de Moldpres.

„Potrivit prognozei actualizate a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2015-2018, în 2016 este preconizat un salariu mediu lunar de 5050 de lei (230 de euro), cu o creştere de 109,8% faţă de anul 2015, evoluție care nu va acoperi, însă, nici măcar creşterea inflaţiei. În 2016, inflaţia urmează să atingă 111,4%, iar aceasta va determina din nou o reducere a salariului real cu 1,5%”, a subliniat sursa citată.

Chiriac nu a exclus faptul că sindicatele ar putea să protesteze, în cazul în care Guvernul nu va lua în considerare revendicările sindicatelor.

În prezent, salariul minim în sfera bugetară constituie 1000 de lei, în timp ce salariul minim din sectorul real al economiei este de 1900 de lei. Minimul de existenţă se estimează la circa 1900 de lei.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.