Întreprinderile mari ar putea fi scoase la privatizare, pentru atragerea investițiilor

Foto: mec.gov.md

Foto: mec.gov.md

Ministerul Economiei intenţionează să propună pentru privatizare obiecte din sectorul energetic şi industrial, şi anume întreprinde de distribuţie a energiei electrice, combinatul de tutun „Tutun CTC”, Fabrica de vinuri şi coniacuri din Bălţi „Barza Albă” și centrul comercial „Unic”.

Despre aceasta a anunţat la întrevederea cu ambasadori străini în R. Moldova vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Potrivit ministrului Calmâc, citat de Infotag, sarcinile prioritare ale noului Guvern sunt semnarea Memorandumului de cooperare cu FMI, deblocarea asistenței financiare din partea Uniunii Europene și partenerilor de dezvoltare pentru reluarea finanțării proiectelor investiționale inițiate, precum și realizarea angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere/DCFTA.

Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că țara sa susține în continuare efortul de redresare economică al Republicii Moldova și procesul de reforme derulate, interesându-se de oportunitățile investiționale oferite de Moldova și obiectele incluse în agenda de privatizare pentru anul 2016.

Vicepremierul a subliniat că un sector important pentru investiții în R. Moldova rămâne a fi infrastructura energetică și termoelectrică.

La întrevederea cu Ambasadorul SUA, James Pettit, ministrul Octavian Calmâc a informat despre lista de proiecte prioritare în sectorul energetic și mediul de afaceri pregătite pentru adoptare în Parlament.

„În ceea ce privește asigurarea securității energetice, vom menține un dialog intens cu partea română pe proiectele de interconexiuni energetice, așa încât să diminuăm din dependența de un singur furnizor. De asemenea, pentru impulsionarea comerțului exterior vom continua eliminarea barierelor tarifare și netarifare, încheiere unor noi acorduri de liber schimb, iar în cooperarea cu Federația Rusă și Ucraina vom negocia cu partea rusă reluarea exporturilor pe această piață”, a spus ministrul.

La întrevederea cu ambasadorul Poloniei, Artur Michalski, oficialii au discutat despre organizarea comisiei interguvernamentale moldo-polone la Chișinău, în luna mai, precum şi aspecte privind valorificarea creditului polonez în valoare de 100 de milioane de euro.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.