Consilier prezidențial: Securitatea R. Moldova, tot mai amenințată

Alexei Barbăneagră. Foto: politics.md

Alexei Barbăneagră. Foto: politics.md

Consilierul preşedintelui R. Moldova în domeniul apărării şi al securităţii naţionale, profesorul universitar Alexei Barbăneagră, a declarat că riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale a R. Moldova sunt în creştere, atât din interior, cât și din exterior.

Declarațiile au fost făcute de către secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră, în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Strategia Securităţii Naţionale a Republicii Moldova: actualităţi şi perspective”, care a avut loc recent la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AȘM).

Consilierul prezidențial a spus că R. Moldova are nevoie de o nouă Strategie a securităţii naţionale.

Potrivit lui Barbăneagră, citat de Moldpres, riscurile la adresa securității R. Moldova sunt influenţate atât de factori interni, cât şi de cei externi: războiul din Ucraina şi cel din Siria, prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul R. Moldova, instabilitatea politică, corupţia la nivel de stat, situaţia din sistemul financiar-bancar, cadrul legal imperfect etc. În acelaşi timp, Alexei Barbăneagră a afirmat că Parlamentul nu a aprobat modificările necesare ce ţin de Serviciul de Informaţii şi Securitate.

„În cadrul republicii parlamentare, preşedintele are funcţii consultative. Pentru a avea funcţii executive, el trebuie să fie ales de popor”, a constatat Barbăneagră, potrivit căruia Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ pe lângă preşedintele R. Moldova.

La rândul său, directorul-adjunct al Institutului pentru Cercetări Juridice și Politice, Victor Juc, a afirmat că R. Moldova are nevoie în primul rând de o Concepție a securității naționale, întrucât actuala a fost adoptată în 2008, într-un context politic și geopolitic diferit de cel actual. Potrivit lui Juc, în ceea ce privește Strategia securității naționale, există mai multe prevederi care nu corespund realităților actuale.

Potrivit directorului Centrului de Cercetări Strategice al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice, Vitalie Varzari, unul dintre obiectivele de bază ale Strategiei securităţii naţionale este de a restabili încrederea cetăţeanului în statul de drept şi în sistemul judiciar al R. Moldova.

Un proiect al Strategiei securităţii naţionale a R. Moldova a fost elaborat în 2015 şi urmează a fi discutat şi aprobat în Parlament.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Prioritățile noii Strategii de securitate a R. Moldova – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.