Numărul cazurilor de viroze a depăşit pragul epidemic, a doua săptămână

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

În R. Moldova, numărul cazurilor de infecţii ale căilor respiratorii superioare a depăşit pragul epidemic a doua săptămână la rând. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii susţine că situația epidemiologică privind gripa „se află sub supraveghere şi monitorizare”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, citat de Moldpres, în ultimele şapte zile a fost înregistrată o creştere a îmbolnăvirilor prin viroze de 1,07 ori, comparativ cu săptămîna precedentă. Morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii a constituit 371 cazuri la 100 mii oameni, în timp ce pragul epidemic este de 313,96 cazuri la 100 mii populaţie.

Procesul epidemic al morbidității prin gripă se caracterizează prin afectarea a mai mult de jumătate din teritoriul ţării, intensitate medie cu tendință în creștere, prezența tulpinii dominante A (H1N1) şi impact mediu asupra sistemului de sănătate.

Totodată, în ultima săptămână au fost înregistrate 184 cazuri de gripă clinică sezonieră. De la începutul sezonului rece, în R. Moldova în total au fost înregistrate circa 500 cazuri de gripă.

În perioada 1 ianuarie – 16 februarie au fost înregistrate şase cazuri de deces, inclusiv două cazuri săptămâna trecută. Ultimele două cazuri de deces s-au înregistrat în raionul Floreşti şi în municipiul Chişinău. Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, ambele persoane s-au adresat tardiv după asistență medicală, nu au fost vaccinate contra gripei și sufereau concomitent şi de alte maladii. La toţi cei şase pacienţi decedaţi, testele de laborator au arătat prezenţa virusului gripal  A (H1N1).

Conform datelor Centrului European de Control al Bolilor, în jumătate dintre ţările regiunii europene se atestă o creștere a activității gripale. În săptămâna 1-7 februarie, în Belarus, Grecia şi Irlanda s-a atestat un nivel înalt al activităţii gripale, iar în Finlanda, Rusia şi Ucraina – un nivel foarte înalt.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă persoanele care sesizează primele simptome de gripă (dureri de cap, în gât, dureri în articulaţii, febră şi tuse) să se adreseze de urgenţă medicului de familie.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.