Riscurile de corupţie în sistemul naţional de achiziţii publice, evaluate de PNUD Moldova și CNA

Foto: md.undp.org

Foto: md.undp.org

Au fost evaluate riscurile de corupţie în sistemul naţional al R. Moldova de achiziţii publice, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

Evaluarea s-a desfăşurat cu suportul experţilor contractaţi în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităţilor CNA de exercitare a funcţiilor de prevenire şi analiză a corupţiei”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Potrivit unui comunicat al PNUD Moldova, studiul a avut la bază Metodologia Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) privind Evaluarea Sistemelor Naţionale de Achiziţii Publice. Raportul include o cartografiere a domeniilor cu riscuri pentru integritate, precum şi măsuri recomandate în vederea atenuării acestora.

Raportul a identificat mai multe deficiențe a cadrului legislativ și instituțional în domeniu. Printre acestea, se numără lipsa mecanismelor de control pentru a depista corupția, în special controlul după executarea contractelor; capacitățile tehnice slabe ale membrilor grupurilor de lucru din cadrul autorităților contractante, precum și cazurile frecvente de conflicte de interese în rândul membrilor acestor grupuri; sistemul ineficace de soluţionare a contestaţiilor şi sistemul slab de executare a legii. Pentru a aborda problemele identificate, experții au apelat la experiența internațională a UE și a Băncii Mondiale, care a fost adaptată la circumstanțele R. Moldova.

Un aspect inovator pentru acest sector, propus în cadrul proiectului, îl reprezintă Sistemul de indicatori al fraudei şi corupţiei pe întreg domeniul de aplicare a procesului de achiziţii, indicatori numiţi Steag Roşu (Red Flag). Acest sistem de indicatori constituie un suport de avertizare despre eventualele ilegalităţi atât pentru autorităţile contractante, cât şi pentru cele responsabile de supravegherea şi controlul/auditul extern al acestui domeniu.

PNUD Moldova susține că, pentru ca acest sistem de indicatori de avertizare să devină operațional, raportul propune tehnici de colectare și analiză a datelor, precum și răspunsuri la întrebarea cum de identificat acești indicatori de alarmă și prin ce proceduri instituționale.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.