VIDEO. „Jaful secolului”, un nou episod. Hoții Air Moldova își vor „țara înapoi”

Victor Țopa s-a căpătuit cu 49% din acțiunile Air Moldova datorită banilor luați de la Banca de Economii, condusă de Viorel Țopa și patronată de Anatol Arapu, iar Vlad Filat a avut o contribuție substanțială în acest jaf, potrivit unei noi ediții a documentarului „Comisarul”.

Documentarul de investigații face referire la actul de audit al Curții de Conturi din 2006, care confirmă ilegalitatea privatizării Air Moldova de către Țopi și atacul raider făcut în baza acestei tranzacții, notează Democracy.md. Astfel, după decizia de constituire a firmei moldo-germane, partea germană Unistar Ventures trebuia să deschidă un cont provizoriu pe care să transfere banii pentru capitalul statutar, tranzacție în baza căreia Unistar trebuia să intre în posesia a 49% din acțiuni. Curtea de Conturi afirmă însă că Unistar nu a deschis nici un cont pe teritoriul R. Moldova, în schimb, la 3 mai 2000, Victor Țopa deschide un cont la Universalbank, bancă ce apare ulterior în schemele mafiote legate de Gherman Gorbunțov (și Renato Usatîi, care în prezent este partenerul politic al lui Andrei Năstase, controlat de Victor Țopa – n.r.).

„Așadar Victor Țopa, care reprezintă statul, deschide personal contul, lucru pe care trebuia să-l facă întreprinderea pseudo-germană. Deși, dacă e să luăm în considerare că Unistar Ventures aparținea clanului, atunci e clar de ce Țopa a deschis-o”, comentează autorul documentarului, Gabriel Călin.

La 22 iunie 2000, un cetățean pe nume Hans Juirgen Leibrandt, care nu a adus niciun document de confirmare că ar reprezenta Unistar Ventures, face primul transfer de 995 de mii de dolari, bani cash, pe contul deschis de Victor Țopa. Această sumă, potrivit raportului Curții Constituționale, nu poate fi înregistrată ca aport la capitalul statutar, pentru că persoana respectivă nu avea statut de asociat la Air Moldova. Mai mult, nu a fost nicio tranzacție înregistrată care ar fi confirmat că această sumă a intrat în țară.

„Așadar, primul milion de dolari vărsat în fondul statutar, chipurile de nemți, sunt bani furați în Republica Moldova”, se arată în documentar.

Ulterior urmează alte două transferuri, dar de la Banca de Economii. Unistar Ventures transferă 1,1 milioane de dolari cu lipsa înscrierii despre destinația plății și ulterior încă 300 de mii de dolari cu mențiunea „transport pasageri”. Ambele sume, contrar legii, au fost înscrise în capitalul statutar.

„În acea perioadă, la BEM șef era Viorel Țopa. Anume din această cauză aceste două transferuri s-au făcut prin BEM. Dar interesant este altceva – suma de 1,4 milioane din aceste două transferuri este egală cu suma creditului și gajului luate tot din BEM de Victor Țopa. Deci, banii nici nu au părăsit conturile BEM. Viorel Țopa le-a mutat, cum s-ar spune, dintr-un sertar în altul. Operațiunea le-a adus în buzunar Air Moldova, iar lui Viorel Țopa o condamnare de șapte ani”, notează Gabriel Călin.

Ceea ce înseamnă că cea de-a doua parte a banilor a ajuns în conturile Air Moldova de la BEM din creditele luate de companiile lui Victor Țopa de la aceeași bancă.

Jurnalistul precizează că aceeași schemă a fost ulterior folosită și de compania Caravita, controlată de Vlad Filat, om care nu a stat departe nici de schema cu Air Moldova.

Jurist și vicepreședinte la Air Moldova care a avut grijă de acte era Andrei Năstase. BEM era supravegheată de Anatol Arapu, ministru al Finanțelor. Victor Țopa era șeful aviației civile și ministru al transporturilor care a făcut posibilă schema, iar Filat le-a fost alături fiind responsabil de înstrăinarea averii statului ca șef la Privatizări, cel care a semnat ordinul de scoatere la privatizare a Air Moldova.

„Atunci când Năstase strigă din piață că «noi suntem poporul și vrem țara înapoi», el nu minte, pentru că clanul într-adevăr își vrea țara înapoi”, concluzionează Gabriel Călin, precizând că la următoarea emisiune va vorbi despre alte 300 de milioane din miliardul furat din sistemul bancar.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.