Creditele în lei moldoveneşti continuă să se scumpească

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Dobânzile la creditele în lei moldoveneşti continuă să crească și au ajuns la o rată medie de 16.08 la sută în ianuarie 2016, față de 11,60 la sută în luna respectivă a anului precedent. Valoarea creditelor acordate de băncile comerciale s-a redus în această perioadă la jumătate.

Potrivit Moldpres, cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei, dobânda la finanţările în monedă naţională a revenit la nivelul din august 2010, când băncile au acordat împrumuturi la o rată de 16,44 la sută, după care a început o micșorare treptată a ratei dobânzilor. Băncile au acordat în ianuarie curent credite în sumă de 667 de milioane de lei, cu 580 mln mai puțin decât în perioada respectivă a anului precedent.

Creditele acordate cu termene de peste 12 luni au continuat să rămână cele mai solicitate, în condițiile în care acestea s-au scumpit nesemnificativ față de luna precedentă. Ponderea acestora în total credite în lei a reprezentat aproape 86 la sută din total finanțări contractate de agenții economici și populație.

Cea mai mare parte a creditelor noi acordate în moneda naţională le-a revenit creditelor oferite cu o rată medie de 15.95 la sută persoanelor juridice, care au deţinut 73.5 la sută din volumul total al creditelor acordate în moneda naţională. Împrumuturile pentru populaţie au fost mai scumpe, rata medie a dobânzii a constituit 16,45 la sută.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.