Primăria capitalei, încolțită de CNA: 35 de cauze penale, 12 reținuți

Primăria Chișinău. Foto: democracy.md

Primăria Chișinău. Foto: democracy.md

Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) vine cu mai multe detalii referitor la percheziţiile efectuate luni, 22 februarie, la Primăria municipiului Chișinău, în baza a 35 de cauze penale. 12 persoane, inclusiv doi angajaţi ai Primăriei, au fost reţinute pentru dare şi luare de mită.

CNA menționează că s-a stabilit precum că şeful interimar al Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţii a Primăriei Chişinău, acţionând în complicitate cu specialistul principal al Direcţiei, acceptau şi primeau sistematic, personal sau prin mijlocitor, bunuri, privilegii sau avantaje sub orice formă, pentru a grăbi executarea unor acţiuni ce ţin de atribuţiile sale funcţionale.

De regulă, era vorba despre urgentarea semnării proceselor-verbale de recepţie finală a unor lucrări de construcţie, intermedierea eliberării autorizaţiilor de construcţii, certificatelor de urbanism etc. S-a constatat că, pentru serviciile sale, şeful Direcţiei accepta sume cuprinse între 500 şi 10 mii de lei.

Actele solicitate erau eliberate în câteva zile sau în aceeaşi zi, iar solicitantul primea pachetul de documente chiar în biroul de serviciu al şefului interimar al Direcţiei prin omiterea procedurii legale de eliberare prin ghişeul unic.

Atât şeful Direcţiei, cât şi subalterna sa, au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind suspectaţi de corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ambii riscă până la 10 ani de închisoare. Celelalte 10 persoane reţinute sunt bănuite de corupere activă şi riscă până la 7 ani de detenţie dacă li se va demonstra vinovăţia.

IPNCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.