R. Moldova, în topul celor mai ieftine țări ale lumii

Foto: gect.ru

Foto: gect.ru

R. Moldova a intrat în top 15 cele mai ieftine țări ale lumii. Potrivit clasamentului portalului financiar GOBankingRates, citat de Infotag, țara noastră a ocupat locul 15 din 112 țări la puterea de cumpărare a salariului mediu.

Autorii studiului au ținut cont de patru indici cheie – indicele local al puterii de cumpărare, adică puterea de cumpărare a salariului mediu pe țară; indicele de închiriere a spațiului locativ; indicele prețurilor la produse alimentare; indicele prețurilor de consum. De asemenea, s-a utilizat baza de date a prețurilor Numbeo, comparându-le cu standardul de trai din New York.

Puterea de cumpărare în R. Moldova s-a dovedit de a fi cu 67,9% mai mică decât în New York. Totodată, prețurile pentru chiria spațiului locativ sunt mai mici cu 92,8%, produsele alimentare locale sunt mai ieftine cu 74,8%, iar prețurile la bunuri și servicii locale – cu 68,7%.

„Moldova intră în numărul țărilor în care sunt înregistrate unele dintre cele mai mici prețuri la produse alimentare și bunuri de larg consum. În Chișinău, cheltuielile medii lunare pentru o persoană sunt în jur de $330, iar chiria unei garsoniere – circa $200. În R. Moldova locuiesc aproximativ 3,5 milioane de oameni, iar principalele industrii sunt ale zahărului, uleiului vegetal și altor produse alimentare”, se vorbește în comentariul clasamentului.

Pe primele cinci locuri printre țările ieftine pentru trai s-au clasat: Africa de Sud, India, Kosovo Arabia Saudită, Kazahstan.

Printre țările membre ale UE, în top 10 al clasamentului a intrat doar Cehia, care a ocupat locul 9. România ocupă locul 21, Ucraina – 24, iar Rusia – locul 39.

La mijlocul anului trecut, Chișinăul a fost desemnat cel mai ieftin oraș din lume pentru traiul expaților – specialiști străini în afara baștinei. Potrivit datelor site-ului еxpatistan.com, Chișinăul s-a clasat pe primul loc datorită chiriei ieftine la apartament, transportului ieftin și produselor alimentare accesibile. În Chișinău s-au dovedit a fi cele mai mici prețuri pentru hrană și transport, relativ mici pentru chirie și distracții, dar un preț înalt pentru serviciile medicale și haine.

Potrivit opiniei experților, Chișinăul a ocupat primul loc în clasamentul celor mai ieftine orașe datorită faptului că clasamentul a fost efectuat pentru străini, care vin pentru un trai temporar, și nu pentru cetățenii locali. Clasamentul nu include costul tarifului la gazele naturale, energia electrică și serviciile comunale.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.