Legea cu privire la Procuratură, adoptată de Parlament în lectură finală

Foto: procuratura.md

Foto: procuratura.md

Legea cu privire la Procuratură a fost adoptată astăzi de Parlament în lectură finală. Aceasta a fost susținută de 65 de deputați. Legea stabilește un nou mecanism de numire a procurorului general.

Astfel, procurorul general urmează a fi numit pentru un singur mandat de șapte ani de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la acest post va fi selectat prin concurs public.

Sistemul procuraturii va fi alcătuit din Procuratura Generală, procuraturi specializate și cele teritoriale. Dintre procuraturile specializate va rămâne să funcționeze în continuare cea anticorupție și va fi creată una nouă – cea pentru cauze speciale.

Potrivit documentului, citat de Moldpres, Consiliul Superior al Procurorilor va fi un organ de autoadministrare al procuraturii. Acesta va avea un buget separat față de procuratură, ceea ce îi va garanta independența. De asemenea, Consiliul Superior al Procurorilor va avea trei colegii: de evaluare, disciplină și etică, selecție și carieră.

Printre scopurile de bază ce urmează a fi realizate prin implementarea noilor reglementări legislative şi instituţionale cu privire la Procuratură sunt sporirea independenţei şi responsabilităţii procurorilor, asigurarea principiilor legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Corneliu Gurin pleacă de la cârma Procuraturii Generale – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.