Prețul la carburanți ar putea să coboare din nou. Detalii!

Foto: abcnews.md

Foto: abcnews.md

Când benzina şi motorina se vor ieftini pe piaţa internaţională, petroliştii din R. Moldova nu vor mai afişa preţuri exagerate, susține directorul ANRE, Sergiu Ciobanu. Acest lucru va fi posibil de la 1 aprilie, când agenţia va putea stabili un plafon la preţurile carburanţilor.

Pentru a efectua anumite calcule, autorităţile au nevoie de datele despre cotaţiile stabilite la bursele internaţionale, care costă în jur de 100 de mii de euro anual.

ANRE a propus stabilirea unui plafon la preţurile de comercializate cu amănuntul a produselor petroliere la fiecare două săptămâni. Prevederea se conţine în proiectul noii Metodologii de formare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, supus marţi, 23 februarie, dezbaterilor publice.

Directorul ANRE, Octavian Lungu, a menţionat că această metodologie are drept scop reducerea preţurilor la produse petroliere pentru consumatorii finali.

„Aşteptările noastre sunt ca să fie şi reduse costurile, pentru că nu o singură dată am auzit că sunt prea multe staţii PECO. Prin introducerea preţurilor de plafon, aceste lucruri devin o concurenţă normală între operatori”, a declarat Lungu, citat de ABCNews.md.

Marja comercială specifică urmează a fi ajustată în proporţie de 70% la indicele preţurilor de consum în Republica Moldova şi 30% la rata oficială medie de schimb a monedei naţionale faţă de dolarul SUA.

La începutul săptămânii trecute companiile Lukoil și Petrom au afișat prețuri mai mici la motorină. Astfel, prețul acesteia s-a redus în medie cu 25 de bani, de la 13 lei și 32 de bani la 13 lei și 07 bani pentru un litru de motorină.

A fost cea de-a treia reducere după întrevederea premierului Pavel Filip cu reprezentanții companiilor petroliere din 23 ianuarie și a cincea micșorare a prețurilor în acest an.

Companiile importatoare de carburanţi au micșorat la 11-13 februarie preţurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei. După ieftinire, prețul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A-95 a scăzut de la 16,13 lei per litru până la 15,86 lei per litru, prețul motorinei – de la 13,43 lei la 13,19 lei per litru și prețul mediu al gazului lichefiat – de la 8,99 lei la 8,84 lei per litru.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.