Virusul care a ucis 11 oameni pierde teren în R. Moldova

Foto: ms.gov.md

Foto: ms.gov.md

Săptămâna trecută (15 – 21 februarie) a fost înregistrată o reducere a îmbolnăvirilor prin infecţii acute ale căilor respiratorii (IACRS), conform datelor de supraveghere epidemiologică și monitorizare a gripei. Asta ar putea reduce din necesitatea de a decreta starea de epidemie de gripă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, morbiditatea prin IACRS a constituit 335,5 cazuri la 100.000 populație, cu 35,9 cazuri mai puțin față de perioada 8-14 februarie, determinând o descreștere.

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 171 cazuri de gripă sezonieră clinică și cinci cazuri de deces (în mun. Bălți, raioanele Ceadîr-Lunga, Nisporeni, Hâncești și Glodeni). Toate persoanele decedate nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

În total, în sezonul epidemic 2015-2016, până în data de 22.02.2016, în țară au fost înregistrate 667 cazuri de gripă sezonieră și 11 cazuri de deces.

Pentru profilaxia şi evitarea complicaţiilor grave ale gripei adresați-vă la medic.  Simptomele caracteristice acestei infecții sunt: febră 38-40ºC, cefalee, frisoane, dureri musculare, astenie fizică, tuse frecventă, răgușeală până la afonie, inapetență, grețuri, etc.

Instituțiile medico-sanitare acordă asistență medicală bolnavilor cu gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi infecţii respiratorii acute severe prioritar la domiciliu. Bolnavii cu evoluție severă sunt spitalizați pentru tratament și îngrijiri. Totodată, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice efectuează monitorizarea permanentă a situației prin gripă, IACRS și SARI și a intensificat controlul măsurilor de profilaxie și combatere în instituțiile pre-școlare, pre-universitare și universitare, la întreprinderi și instituțiile medicale.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.