Putin: Procesul de pace în Siria va fi „dificil”, dar nu există o altă cale

Vladimir Putin. Foto: reuters.com

Vladimir Putin. Foto: reuters.com

Procesul de pace în Siria va fi „dificil”, dar nu există o altă cale, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni a colegiului FSB, care intervine cu numai câteva ore înaintea intrării în vigoare a unui armistițiu convenit de Rusia și SUA în Siria, de la care sunt exceptate grupările jihadiste precum Statul Islamic sau Frontul Al-Nosra, relatează Agerpres, cu referire la TASS și AFP.

„Înțelegem și ne dăm seama perfect că acesta va fi un proces dificil și poate chiar contradictoriu, dar nu există o altă cale decât cea care să ducă la o reglementare pașnică a conflictului”, a declarat Putin, în fața responsabililor din serviciile secrete ruse, potrivit unor declarații difuzate de televiziunea rusă.

Putin, care a prezidat reuniunea FSB, a declarat că Moscova și-a lansat la timp operațiunea în Siria în toamna trecută, întrucât la scurt timp a reușit să suprime activitatea unor grupări islamiste care erau pregătite să comită atacuri teroriste în Rusia.

„Lupta necruțătoare” împotriva Statului Islamic, Frontului Al Nosra și a altor „teroriști” în Siria va continua și după armistițiu, a spus președintele rus. „Vreau să precizez încă o dată că Statul Islamic, Frontul Al Nosra și alte organizații teroriste recunoscute ca atare de către Consiliul de Securitate al ONU nu sunt vizate (de încetarea focului)”, a afirmat Putin, adăugând că „speră că partenerii americani împărtășesc de asemenea acest principiu”.

El a cerut FSB să sporească monitorizarea refugiaților care tranzitează teritoriul Rusiei în drum spre Europa.

Pe plan intern, șeful statului rus a atras atenția asupra intensificării activității serviciilor secrete străine pe teritoriul Federației Ruse, potrivit TASS. În 2015, a indicat el, au fost deconspirați 400 de cadre profesioniste și agenți ai unor servicii secrete străine care activau pe teritoriul rus, dintre care 23 au fost deferiți justiției.

Președintele rus a mai spus că dispune de informații potrivit cărora „dușmanii din afară” se pregătesc de alegerile din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) preconizate să aibă loc în toamnă. Rusia va acționa energic pentru „a-și apăra interesele în conformitate cu legislația în vigoare”, a spus Putin, trimițând astfel un avertisment indirect formațiunilor de opoziție acuzate de complicitate cu Occidentul în tentativa de a răsturna actualul regim de la Moscova, conform presei ruse.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.