Un an de la moartea lui Boris Nemţov. Peste 30.000 de persoane au ieşit în stradă, la Moscova

Boris Nemțov. Foto: reuters.com

Boris Nemțov. Foto: reuters.com

Peste 30.000 de persoane au ieşit în stradă la Moscova şi alte zeci de mii în oraşe din Rusia pentru a sărbători un an de la moartea liderului rus al opoziţiei Boris Nemţov, iar ambasadori din state UE şi-au adus omagiul faţă de acesta, relatează agenţia de presă AP.

Scandând „Rusia va fi liberă” şi „Nu ne este frică”, peste 30.000 de persoane au participat sâmbătă, 27 februarie, la un miting în memoria lui Boris Nemţov, liderul opoziţiei ruse, care a fost asasinat pe 27 februarie 2015, fiind împuşcat mortal când traversa împreună cu un însoţitor un pod din apropierea Kremlinului.

Brutalitatea asasinării care a avut loc atât de aproape de centrul conducerii ruse a şocat şi a înfuriat susţinătorii opoziţiei.

Marşul de sâmbătă a fost cea mai mare mişcare de acest tip la care au participat susţinătorii opoziţiei ruse, după ce o manifestaţie de aceeaşi amploare a avut loc la două zile de la asasinarea lui Nemţov.

Nemţov, care a fost adjunctul premierului în timpul mandatului de preşedinte al lui Boris Elţin, a fost o figură carismatică şi un oponent fervent al lui Vladimir Putin.

„A fost un simbol al libertăţii şi al curajului. A fost un model pentru mine”, a declarat Kamala Igamberdieva, în vârstă de 26 de ani, care a participat la mitingul în memoria lui Nemţov.

Autorităţile nu au acordat permisiunea organizatorilor de a organiza o procesiune pe podul unde Nemţov a fost împuşcat mortal, dar au aprobat o altă rută în centrul Moscovei. La câteva ore de la debutul marşului, mii de oameni vizitaseră placa memorială de pe pod ridicată pentru liderul rus.

Ambasadorul american John Tefft şi-a adus omagiul faţă de Nemţov, în faţa plăcii memoriale de pe pod, declarând speranţa ca „unele dintre visele lui Boris Nemţov se vor transforma în realitate în Rusia”.

Mai mulţi ambasadori din state ale Uniunii Europene şi-au adus omagiul, duminică, faţă de liderul rus în faţa plăcii memoriale.

Cinci suspecţi ceceni au fost arestaţi în cazul asasinării lui Nemţov. Cel care l-ar fi împuşcat pe liderul rus ar fi făcut parte din serviciile de securitate ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Dar probele adunate de autorităţi nu au fost suficiente pentru a identifica cine anume a ordonat asasinarea liderului rus al opoziţiei.

MediafaxCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.