VIDEO. Strigător la cer! Ce a descoperit ministrul Valeriu Munteanu la ocolul silvic „Mereşeni”

Valeriu Munteanu la Mereşeni. Foto: moldpres.md

Valeriu Munteanu la Mereşeni. Foto: moldpres.md

Cinci responsabili din cadrul serviciilor Ministerului Mediului în raionul Hânceşti vor fi suspendaţi din funcţie. Sancţionările vor fi aplicate în urma unui control inopinat desfăşurat la finele săptămânii trecute de ministrul de resort, Valeriu Munteanu, la ocolul silvic „Mereşeni”, unde au fost depistate mai multe nereguli şi furturi.

Potrivit Serviciului de presă al ministerului, este vorba de şeful Inspecţiei ecologice din Hânceşti, şeful Direcţiei inspectare floră şi faună de la Inspectoratul Ecologic de Stat, şeful Întreprinderii silvice „Hâceşti Silva”, inginerul-şef al acestei întreprinderi, şi şeful Ocolului silvic „Mereşeni”.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a anunţat că verificările din pădurea de la Mereşeni, raionul Hânceşti, au fost efectuate după ce au parvenit mai multe sesizări de la cetăţeni care au descris acţiunile ilegale ale responsabililor din teritoriu. „Am descoperit un dezastru. Rădăcinile copacilor tăiaţi ilegal erau ascunse sub un strat de pământ. Am văzut locurile rugurilor în care au fost arse buturugile copacilor tăiaţi”, a menţionat Munteanu, citat de Moldpres.

De asemenea, au fost identificate încălcări grave pe o parcelă ce urma să fie scoasă la licitaţie, unde a fost contabilizată masă lemnoasă de două ori mai puţin decât a fost declarat. Totodată, au fost identificate loturi unde, conform actelor, încă patru ani în urmă trebuiau să fie plantaţi stejari, lucru care nu s-a făcut.

Într-un singur loc au fost descoperiţi peste 150 de copaci tăiaţi ilicit, costul cărora a fost estimat la aproape 150 mii de lei.

„În toamna anului 2015, Inspecţia ecologică Hânceşti, Garda forestieră din cadrul Agenţiei «Moldsilva» şi reprezentanţii Direcţiei floră şi faună a Inspectoratului Ecologic de Stat au verificat respectarea cadrului normativ la tăierile din loturile controlate. Toţi, fără excepţie, au constatat lipsa de abateri substanţiale, fapt  care ne duce cu gândul la o complicitate ascunsă a multor funcţionari, inclusiv de rang înalt, din cadrul instituţiilor subordonate ministerului”, a declarat ministrul Munteanu.

La faţa locului au fost chemaţi procurorul adjunct al raionului Hânceşti şi un grup operativ de  serviciu, care au documentat fărădelegile descoperite, pentru pornirea unei cauze penale. Potrivit ministrului Mediului, verificări similare vor avea loc în toate cele 24 de întreprinderi silvice din ţară.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Tăierile rase în păduri, INTERZISE din toamnă. Anunțul ministrului Munteanu – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.