Fostul președinte de raion Lilian Popescu s-a predat la CNA

Lilian Popescu. Foto: provincial.md

Lilian Popescu. Foto: provincial.md

Lilian Popescu, fost preşedinte al raionului Ialoveni, s-a predat marți, 1 martie, la CNA, după ce a fost anunţat în căutare internaţională. Popescu este reţinut în izolatorul CNA, iar până la sfârșitul zilei, instanţa de la Buiucani va decide arestarea preventivă a acestuia pe un termen de 30 de zile.

Amintim că, în data de 28 octombrie 2015, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au făcut percheziţii la domiciliul fostului preşedinte al Consiliului raional Ialoveni într-un caz de estorcare a 180.000 de euro de la administratorul unei companii autohtone. În timpul efectuării percheziţiilor, ex-preşedintele Consiliului nu a fost de găsit la faţa locului, ulterior fiind anunţat în urmărire generală.

Potrivit denunţătorului, funcţionarul ar fi pretins această sumă ca să favorizeze desemnarea firmei acestuia câştigătoare a licitaţiei publice pentru construcţia unui Centru de simpozioane a mediului de afaceri european în satul Ruseştii Noi din Ialoveni.

Potrivit CNA, în procesul de urmărire penală s-a constatat că ex-preşedintele Consiliului a fost ales manager al proiectului şi, uzând de funcţia sa, ar fi reuşit să convingă membrii grupului de evaluare a ofertelor să desemneze firma în cauză învingătoare a licitaţiei. Pentru acest serviciu, funcţionarul ar fi primit 25.000 de euro, restul sumei urmând să o obţină după finalizarea lucrărilor.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, fostul şef al Consiliului ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei câştigătoare, determinându-l să deschidă un cont peste hotare pe care să transfere 10.000.000 de lei ca, ulterior, să intre în posesia banilor. Şi asta deoarece conturile firmei ar fi fost sechestrate de organele de drept din R. Moldova pentru depistarea unor nereguli în activitatea acesteia.

Dacă va fi găsit vinovat, Lilian Popescu riscă până la 15 ani de închisoare. Conducerea urmăririi penale este exercitată de Procuratura Anticorupţie.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.