Oficialilor ucraineni li s-a interzis să facă asta

Foto: karadeniz-press.ro

Foto: karadeniz-press.ro

Oficialilor guvernamentali ucraineni li s-a interzis să critice public activitatea altor responsabili sau a instituțiilor statului, măsură luată după ce imaginea Executivului de la Kiev a fost serios afectată de recentele dezvăluiri privind progresele lente în combaterea corupției.

Potrivit Reuters, decizia a stârnit deja proteste din partea unor funcționari, care consideră că ea intră în contradicție cu angajamentele reformiste asumate în fața Occidentului și este o lovitură dată libertății de exprimare.

Conform unui decret publicat pe site-ul guvernului, această regulă a „loialității” este doar una dintre măsurile cuprinse într-un cod de etică pe care funcționarii publici trebuie să-l respecte, în caz contrar riscând sancțiuni disciplinare.

„Guvernul a decis să introducă standarde de conduită etică pentru funcționarii publici, astfel încât să fie restabilită încrederea în oficiali și în instituțiile statului”, se arată în decret, așa cum este redat de agenția Reuters. Angajații guvernului trebuie „să evite orice critici publice față de oficiali și instituțiile statului”, a dispus Executivul de la Kiev în codul de conduită ce mai cuprinde reguli privind transparența și integritatea.

Decizia a fost luată după ce fostul ministru Economiei care a demisionat luna trecută, Aivaras Abromavicius, a dezvăluit practici ce sugerează că lupta împotriva corupției este departe de a da rezultate.

Tot luna trecută, președintele Petro Poroșenko a cerut demisia premierului Arseni Iațeniuk și pe cea a procurorului general, Viktor Șokin, ambii criticați intens pentru întârzierile în aplicarea reformelor și pentru măsurile insuficiente de combatere a corupției.

Procurorul general și-a dat demisia, dar Iațeniuk a supraviețuit unei moțiuni de cenzură. Totuși, viitorul Guvernului său este incert, în condițiile în care coaliția sa pare compromisă, iar criza economică provocată de conflictul armat din estul separatist prorus se amplifică. În plus, Fondul Monetar Internațional a blocat noile tranșe de împrumut pentru că nu are încredere în capacitatea actualului executiv de a implementa reformele promise.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.