Mai mulți jurnaliști de la Chișinău critică protestul de azi al unor colegi de-ai lor în Parlament

Protestul unui grup de jurnaliști la Parlament. Foto: tribuna.md

Protestul unui grup de jurnaliști la Parlament. Foto: tribuna.md

Jurnaliștii care, de fapt, reflectă activitatea Legislativului critică mai dur sau mai voalat acțiunea organizată joi în Parlament de către unii lideri ai organizațiilor de media, menționând că aceasta nu a avut vreun motiv clar, dar și că a fost prost organizată, notează Democracy.md.

Jurnalista de la portalul Deschide.md Svetlana Maftei menționează că jurnaliștii au acces în sala de ședințe a Parlamentului, dar majoritatea nici nu se folosesc de acest drept. Mai mult, potrivit ei, dacă presa s-ar afla în sală, ar perturba activitatea deputaților.

„Jurnaliştii au acces în sală şi ei ştiu foarte bine asta. (De ce nu merg? Întrebaţii pe ei, eu cred că din comoditate) E adevărat, sunt interzise camerele şi se impune o anumită conduită, dar, dragi colegi, e vorba despre cea mai importantă instituţie în stat, indiferent cine stă în acele fotolii. Imaginaţi-vă că merg echipele de filmare (cu trepiede, cabluri etc.) în sală, iar unii reporteri se mai apucă să ia şi sincroane pe acolo… Ce se mai înţelege din acea şedinţă? Or camerele îi pot prinde pe deputaţi în oricare alt colţ al clădirii, în afară de sala de şedinţe şi cantină”, consideră Svetlana Maftei.

În același context, jurnalista precizează că joi, deși s-a permis accesul presei în sala de ședință, organizatorii protestelor nu s-au folosit de acest drept.

„Şi dacă azi li s-a permis accesul, de ce au ieşit scandând «Ruşine» imediat cum s-a schimbat subiectul pe ordinea de zi şi protestul lor a fost lăsat deoparte? De ce nu au rămas să demonstreze că, fizic, este posibil ca toată presa să stea acolo? Or nu presa dă lecţii de cultură, moralitate şi legalitate la toţi?”, se întreabă jurnalista.

Totodată, Svetlana Maftei menționează că la proteste au participat 7-10 persoane, iar acțiunea a fost prost organizată și nu a fost anunțată din timp.

La același subiect se referă și reporterul politic de la Realitatea.md Maxim Pulber, care menționează că nu cei care reflectă activitatea Parlamentului au protestat. În plus, acțiunea nici măcar nu a fost anunțată.

„Să fiu iertat, dar nu Nadine Gogu, Petru Macovei sau chiar Natalia Morari, Vladimir Soloviev sau Alina Radu scriu știrile. Cei care le scriu sunt reporterii. Ei au nevoie de accesul în Parlament. Dacă noi, breasla, ne vom diviza după anumite criterii, atunci nu prea avem șanse”, consideră Maxim Pulber.

Iar Vasile Munteanu e la TVR Moldova consideră că prezența presei în sala de ședințe nu este o opțiune bună. Din contra, imaginile vor fi și mai proaste.

„Părerea mea e că în momentul în care, să admitem, totuși, presei i se va permite accesul în sala de ședințe, condițiile din sala special amenajată pentru noi, jurnaliștii, ne vom da seama ulterior, sunt mai bune, deocamdată. Eu nu cred că operatorii vor putea filma din față, adică, pardon de expresie, cu fundul la prezidium. Prin urmare, riscul ca să avem doar ceafa deputaților la ecran e mare. Pot fi și alte exemple, dar vreau să fiu înțeles corect. Sunt PENTRU prezența noastră în sala de ședințe, doar că avantajele și dezavantajele trebuie analizate minuțios și nu la fierbințeală”, concluzionează jurnalistul.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.