Curtea a decis! Președintele țării va fi ales prin vot direct

Foto: publika.md

Foto: publika.md

Curtea Constituțională (CC) a decis vineri că președintele țării va fi ales prin vot direct. Potrivit hotărârii, CC a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a șefului statului de Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

„Curtea a revigorat prevederile privind alegerea Preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat, în redacţia anterioară modificării neconstituţionale. În vederea evitării vidului legislativ, Curtea a declarat neconstituţională Legea cu privire la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni”, se spune în hotărârea CC, citată de Moldpres.

„Curtea a declarat neconstituţionale prevederile Regulamentului Parlamentului care au permis modificarea esenţială a proiectului de lege avizat de către Curtea Constituţională. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, se precizează în decizia CC.

Hotărârea a fost expusă după ce 18 deputați liberal-democrați au depus, în data de 12 noiembrie 2015, o sesizare la CC potrivit căreia în noiembrie 1999 magistrații au avizat un proiect de lege care permitea alegerea președintelui ţării cu 51 de voturi ale deputaților. Totodată, în iulie 2000, deputații au adoptat un alt amendament, valabil şi în prezent, potrivit căruia şeful statului este ales cu cel puţin 61 de voturi.

Deputații din fracțiunea PLDM au vrut să afle dacă era necesară avizarea acestui amendament și dacă parlamentarii au încălcat sau nu procedura de adoptare a proiectului de lege.

Până în prezent, preşedintele R. Moldova a fost ales de Parlament prin votul secret a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

5 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Deputatul Mocanu despre decizia Curții Constituționale: Una așteptată și necesară – Argumentul
  2. Curtea Constituțională a reparat o „FRAUDĂ” produsă în 2001 – Argumentul
  3. O dorință a lui Iurie Leancă ar putea deveni realitate – Argumentul
  4. Nicolae Timofti NU este președinte interimar – Argumentul
  5. Voronin: „Noi am roghit în acei opt ani”; „Măria Sa, alegătorul, o să decidă” – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.