Guvernul sârb cere dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate

Aleksandar Vučić. Foto: europeanwesternbalkans.com

Aleksandar Vučić. Foto: europeanwesternbalkans.com

Guvernul sârb i-a cerut joi președintelui Tomislav Nikolić să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri legislative anticipate, considerând că astfel s-ar impulsiona reformele necesare aderării Serbiei la Uniunea Europeană, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-un comunicat emis de biroul de presă al premierului Aleksandar Vučić se menționează că Executivul pe care aceasta îl conduce a reușit, în mai puțin de doi ani, să întreprindă reforme economice dificile care au scos țara din recesiune și au împiedicat colapsul finanțelor publice, la sfârșitul anului trecut fiind inițiate și negocierile de aderare la UE.

Guvernul de la Belgrad mai susține că această primă etapă a modernizării țării s-a încheiat cu o stabilizare politică și economică, precum și cu perspective de progres și prosperitate.

Un răspuns din partea președintelui Nikolić este așteptat chiar vineri, iar dacă șeful statului va accepta solicitarea executivului o posibilă dată a alegerile legislative anticipate ar putea fi 24 aprilie.

Ultimul scrutin legislativ, desfășurat în anul 2014, a fost câștigat de Partidul Progresist Sârb (SNS), din care face parte și premierul Aleksandar Vučić și care dispune de majoritate în parlament.

Conform ultimelor sondaje, SNS este cotat cu circa 50% din intențiile de vot, iar popularitatea lui Vučić este chiar mai mare.

În pofida progreselor economice, Serbia încă mai are nevoie de reforme substanțiale, mai ales în sectorul public, unde ar putea urma concedieri. O altă provocare pentru guvernul de la Belgrad este continuarea normalizării relațiilor cu Kosovo.

Reclame


Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.