Rusia înăsprește regulile la importul de mere și pere cu certificate de origine din R. Moldova

Foto: moldpres

Foto: moldpres

Federația Rusă va înăspri regulile de intrare pe piața sa, începând cu 9 martie, prin adoptarea unor măsuri care îi va obliga pe exportatorii moldoveni de mere și pere să livreze producția doar prin punctele vamale din Rusia, iar certificatele de import vor fi supuse unui control riguros.

Moscova va verifica autenticitatea „sută la sută” a certificatelor moldovenești, deoarece are suspiciuni că prin Belarus se fac reexporturi de mere și pere din Uniunea Europeană sub marca R. Moldova. Anunţul a fost făcut joi, 3 martie, de către şeful Serviciului federal rus de supraveghere fitosanitară Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, informează agenţia rusă TASS, citată de Moldpres.

Avertismentul vine la numai câteva luni după ce Rosselhoznadzor anunța că ar putea institui noi restricții la importul de fructe și legume din R. Moldova pe motiv că agenții economici moldoveni ar reexporta ilegal prin Belarus produse provenite din Uniunea Europeană.

„Volumul de produse vegetale, precum și morfologia lor sugerează faptul că sub pretextul că sunt din Moldova, se fac, de fapt, livrări de produse din UE. În acest sens, Rosselhoznadzor nu exclude posibilitatea de a introduce restricții la importul de astfel de produse pentru companiile care au fost implicate în astfel de scheme ilegale”, se arăta într-un comunicat al inspecției ruse difuzat în luna ianuarie.

Investigații mass-media au arătat că sute de tone de mere din Polonia, cu certificate de origine din R. Moldova, sunt exportate în Belarus și ulterior reexportate în Federația Rusă.

Problema calității și inofensivității produselor agroalimentare moldovenești exportate în Federația Rusă a fost discutată pe 1 martie în cadrul întrevederii ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, cu Farit Muhametșin, ambasadorul Federaţiei Ruse în R. Moldova.

Moscova a interzis, de la 21 iulie 2014, importul de fructe şi conserve moldoveneşti. La un an de la introducerea embargoului, pe 12 iunie 2015, Rosselhoznadzor a anunţat că a oferit dreptul de export unor companii din R. Moldova „în calitate de experiment și se bazează, inclusiv, pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”. Lista de companii a fost extinsă treptat pe parcursul anului.

Anterior, aproximativ 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane de dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane de dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.

Reclame


Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.