Când poporul R. Moldova își va alege președintele

Sergiu Sârbu și Nicolae Osmochescu. Captură video: publika.md

Nicolae Osmochescu și Sergiu Sârbu. Captură video: publika.md

Organizarea alegerilor prezidenţiale la 24 mai, termenul de două luni de la expirarea mandatului actualului preşedinte, este imposibilă. Declaraţia a fost făcută de către deputatul democrat Sergiu Sârbu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.

„Nu ne putem încadra în acest termen prevăzut de legislaţie. Nu ne reuşeşte fizic până la 24 mai. În urma deciziei Curţii Constituţionale (CC) de a reveni la alegerea directă a şefului statului trebuie să operăm modificări la Codul Electoral, Legea cu privire la alegerea preşedintelui, a altor acte legislative. Partidele trebuie să reuşească să-şi desemneze candidaţii şi să desfăşoare campania electorală. Şi alegătorii trebuie să aibă timp pentru a-şi cunoaşte candidaţii. Mai sunt şi candidaţii independenţi, care vor avea nevoie de timp pentru colectarea semnăturilor pentru a fi înscrişi în cursa electorală. Cred că cel mai potrivit ar fi ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare la toamnă”, a spus fruntaşul democrat, citat de IPN.

De altă părere este Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituţională. „Termenul de două luni este prevăzut de modificările operate la Constituţie în 2001. Anterior acest termen era de trei luni. Odată ce s-a revenit la norma constituţională de până în 2001, înseamnă că termenul este de trei luni. Deci, alegerile prezidenţiale trebuie să se desfăşoare la sfârşitul lunii iunie, în pofida problemelor tehnice care există”, a spus fostul magistrat.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.