Băsescu pune cruce integrării europene a R. Moldova; unica șansă – Unirea

Traian Băsescu. Foto: botosaninecenzurat.ro

Traian Băsescu. Foto: botosaninecenzurat.ro

R. Moldova nu are șanse să facă parte din Uniunea Europeană (UE), ținând cont de abordările UE față de regiune. De această părere este fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Într-un interviu pentru „Timpul”, Băsescu a declarat că singura șansă de a asigura prezența R. Moldova în UE se leagă de unirea cu România.

„Eu am spus întotdeauna că R. Moldova n-are nicio șansă să devină membră a UE, știind care sunt abordările Uniunii. Vă pot spune că tratamentul aplicat Ucrainei și, eventual, Belarusului, dacă va vrea vreodată să adere la UE, va fi același. Adică puteți avea doar parteneriat cu UE, dar în niciun caz nu veți fi membri”, a declarat fostul președinte al României.

Fostul președinte al României spune că prioritățile UE sunt pentru integrarea Balcanilor și nimeni în următorii 30 de ani nu va reface harta intereselor din acest punct de vedere.

„Da, când li se spune că R. Moldova va deveni membră a UE, oamenii sunt mințiți…”, a subliniat fostul președinte.

Traian Băsescu a mai declart că merită să fie pus în aplicare Acordul de Asociere, întrucât și acesta ar fi un sistem de integrare, dar potrivit lui deasupra tuturor este securitatea, iar R. Moldova nu își poate asigura viitorul fără a asigura securitatea. Băsescu dă aici exemplul României, care a aderat în 2004 la NATO și abia în 2007 la UE.

„Și politicienii de la Chișinău trebuie să înțeleagă că fără securitate nu au nicio șansă să garanteze evoluția economică pozitivă a țării lor. În lipsa securității, se poate întâmpla orice, mai ales când ai vecini ca Federația Rusă. Nici despre aderarea R. Moldova la NATO nimeni nu a vorbit în mod serios. Or, și perspectiva securității R. Moldova este legată de unirea cu România, ca stat membru al NATO”, concluzionează Băsescu.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.